Tango redo för vintern

tango221023_01Tango togs upp redan förra helgen. Eller redan? Vi var ju inbokade för upptagning den 2 oktober, men då havererade klubbens Sublift som vi hanterar båtarna med. Sedan sköts upptagningen upp i omgångar och till slut landade det på den 22 oktober. Skönt att värmen håller i sig. Idag den 30 oktober har det varit över 15 grader varmt, vilket ju är skönt när det är arbete på båtklubben. Men kanske borde man haft båt in och varit ute och seglat idag.

Tango är dock redo för vintern nu. Hon står stadigt i vaggan och segel och dynor är hemkörda. Det finns kanske en del kvar att göra. Lite vatten i kölsvinet som ska torkas ur innan det fryser.

Många undrar ju hur det gick med mitt test av bottenfärgen Hempaspeed. Jodå…det är lite delat. Först kan jag säga att den har varit otroligt lätt att hålla ren. Jag är ju inte den som åker ner flera gånger i veckan för att borsta botten. Jag tvättade med borsten på rodret inför varje race, och det var aldrig något som satt fast.

tango221023_02Men…färgen började flaga redan efter ett par veckor. Först förstod jag inte riktigt varför, men nu tror jag mig ha klurat ut det. Troligen var det lite för låg lufttemperatur när jag målade i slutet på april. Och, jag lät tiden gå för länge mellan målningarna. Det är tydligen känsligt det där. Men jag har ju också för mig att jag läste på innan målning och uppfattade att det gick att måla om det var över 5 grader. Men nu står det minst tio grader. Antingen missade jag det, eller så har de ändrat i texten.

Det är ju knepigt för en sån som mig att måla innan sjösättning om det ska vara över 10 grader. Då kommer man ju inte i före midsommar ;-)

Samtidigt känns det som att smutsen inte fäste på botten heller där färgen var borta. Kanske räcker det med bara primern…

Ja, det är ett ständigt problem det här med botten och bottenfärger. Trosa är känt för sitt svåra vatten. Att köra helt utan färg är inget alternativ. Det växer helt enkelt för mycket här. Och jag tycker inte om att bada.

4 comments for “Tango redo för vintern

 1. 31 oktober, 2022 at 07:06

  Det var bleke nästan hela söndagen. Men en liten segeleka i trä var faktiskt ute och seglade i de små vinpustar som kom och gick. Snart sommar och sjösättning igen…tiden går fort även vintertid.

 2. Martin Rundström
  27 december, 2022 at 03:22

  I vår klubb i Sätra hade 2 båtar båda samma färg inlägget del av sommaren i Saltsjön. En av dem var helnöjd, Hempa 2 lager satt hårt. Den andra missnöjd då 2:a lagret flagnat. De målade olika dagar…

 3. Martin Rundström
  27 december, 2022 at 03:23

  I vår klubb i Sätra hade 2 båtar båda samma färg. De ligger del av sommaren i Saltsjön. En av dem var helnöjd, Hempa 2 lager satt hårt. Den andra missnöjd då 2:a lagret flagnat. De målade olika dagar…

 4. Christian
  17 februari, 2023 at 13:41

  Jag har letat lite ang hempaspeed och det står 10 grader vid målning på burken jag hade förra året, samtidigt står det torktider från 5 grader vilket kan orsaka förvirring.

  //Christian, X99 Wet-x

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.