Cruising-segling

Idag blev det en cruising-tur ut i skärgården. Det hör inte till vanligheterna. Det borde ske oftare.

Det var lite grått och småkyligt på morgonen, och jag tyckte det blåste för mycket. Men det känns ofta mer på land än när man sedan kommer ut på vattnet. Dagen till ära hade jag två riktiga landkrabbor med mig från jobbet. Kalle och Magnus. Kalle hade aldrig seglat tidigare, och Magnus har varit med mig ut en gång, för två år sedan.

Med nordvinden kunde vi hissa på direkt utanför hamnen. Bra, det, för i bränsletanken fanns ju bara fyra liter bensin. Dumt att slösa på den.

Vi gled ut för bara storsegel och när det sedan blev med halvvind ute på Fågelöfjärden hissade vi focken. Inte mycket båtar, men det var ju rätt tidigt. Vi satte kurs mot Asköfjärden, men när vinden dog ut i höjd med Korpen valde jag att styra norrut i stället, där det såg ut att blåsa mer. Vi sträckte upp mot Mörkölandet och Södertäljeleden med Magnus vid rodret. Strax efter vi passerat Hornö udde blekte det ur igen och vi passade på att äta lite, sedan vände vi 180 grader och styrde söderut igen. Nu hade sydvinden kommit så det blev kryss och några slag.

Fortfarande ont om båtar, en och annan motorbåt, och några segelbåtar för motor. Det märks att semestrarna lider mot sitt slut.

Tango220802_01

Kl. 12:29

En Fenix tuffade om oss för motor i höjd med Doftskär. Just när han passerat rullade han ut genuan. Race! Och just då bleker det ut igen. Men Tango glider lätt genom vattnet med rookien Kalle som rorsman. Fenixen, med genua har inte en chans.

Tango220802_02

8 minuter senare…

 

 

Tango220802_0320 minuter senare…. Och ja, Fenixen har betydligt lägre SRS, men jag trodde den skulle hänga med bättre i och med genuan i lättvinden.

En skön dag på sjön i alla fall. Och på slutet inne på Fågelöfjärden loggade vi 7,5 knop med lite krusningar på vattnet. Skön känsla, när vinden blåser en bit upp…

Kanske blir det nån mer tur. Jag har ju semester ett tag till. Och den 10 aug är det onsdagssegling igen. Då ska vi i alla fall segla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.