Öland Runt 91 – 30 år | Del 2

Nu måste jag först erkänna, jag har räknat fel på en dag. Starten av Öland Runt 1991 skedde tisdagen den 23 juli eftersom vi gick i mål på förmiddagen de 25 juli.

Så det är alltså idag, för 30 år sedan vi startade.

Måndagen gick ät till traditionella förberedelser. En i besättningen ska alltid upp i masten, innan start. Allt ska kollas att det sitter där det ska.

Det var också säkerhetskontroll där en representant från arrangörsklubben Borgholms Båtklubb kom ombord och gick igenom säkerheten. Hade vi nödraketer, flytvästar, säkerhetslinor, nödstyrning och livflotte? Som alltid klarade vi genomgången galant. Skepparen hade alltid ordning på grejorna vid besiktningen, listorna var ifyllda och det var uppmärkt var saker och ting fanns så att alla skulle hitta snabbt. Men….livflotten var inte ombord. Den låg i en bil på väg till hamnen. Den skulle komma med besättningen under eftermiddagen. Besiktningsmannen var dock nöjd med att se alla papper.

Det blev naturligtvis även en del tid till att kolla in konkurrenter vid bryggorna kring Strand Hotell i inre hamnen.

Bertil Söderbergs Big T var naturligtvis dragplåstret på tävlingen, där legenden Pelle Pettersson var rorsman.

50-fotaren Kiwi med Anders Lönnqvist var en annan båt som drog blickarna till sig.

I hamnen låg även Hertzmans X-119 Du Soleil, Contessa 43 Garfield, Gambler 38 Opes och Baltic-båtarna Delight och Attaque. Några mindre båtar fanns också, bland annat Siesta 32 Love Sun och en Kracer 30 från Malmö. Det var närmare 80 båtar fördelat på en hel del olika klasser. Det skulle seglas både efter LYS, IMS och DH.

På kvällen hölls skepparmöte med en del information, bland annat väder. Vi fick utskriva väderkartor. På den tiden var det inte speciellt vanligt med datorer, routing-program och grib-filer. Hur klarade man sig? ;-)

Senare på kvällen hölls ett ”get to getter party” med lätt tilltugg och bubbel-dryck, vilket ju var trevligt. Men som ofta snackades det mest inom besättningarna.

För vår del kom besättningen till kojs i god tid, vilket inte var fallet på alla båtar. Det festades till ordentligt på vissa grannbåtar, vilket sittbrunnsborden skvallrade om på morgonen när vi andra pigga och vakna gick för att ta en sista dusch på hotellet innan start.

Startdagen, tisdagen den 23 juli bjöd på solsken och en molnfri himmel på förmiddagen, och en lätt sydlig bris blåste ut över Kalmar Sund. Fram på dagen bildades en del moln, och det såg ut att finnas risk för åska.

15:30 skulle vi starta och när vi lättade från kajen blåste det knappt 2 meter ute vid startplatsen.

På vågbrytaren utanför hamnen samlades anhöriga och intresserade för att få en skymt av deltagarna när de skulle bege sig av norrut mot Ölands Norra udde.

Fortsättning följer i morgon….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.