Gotland Runt 2021 | Söndag kväll

SRS-båtarna har på väg ut genom skärgården och de första, som startade igår väntas i mål redan sent ikväll. Visserligen rätt beskedliga vindar, men minimalt med kryss har gjort att det gått relativt fort ändå.

Dagens starter och skärgårdssegling bjöd på lite lättare förhållanden än gårdagen. Lite omstart och snurriga vindar till en början, och Oxdjupet passerades med undanvindssegel. Färgglatt och publikvänligt.

I kampen om vem som kommer fört till målet i Sandhamn ser det ut att bli 100-fotaren Gaia som seglar den kortare classic-banan. Gissningsvis vid 23-tiden ikväll. VO70 I Love Poland tippar jag går i mål vid 3-tiden i natt.

I Classic-klassen har alla utom de två minsta båtarna passerat Visby och Gaia leder där med EN minut på beräknad tid, och inget är avgjort. Både Bacchant och Britt-Mari har häng.

I ORCi-klassen växlar det ordentligt i resultatlistorna. Vid Hoburgen leter Keronimo, men just nu är de borta från AISen. På trackingen är det X-41 Magic Mix i topp. Här kan nämnas att Matador på söndagkvällen gick på grund på Gotlandskusten strax söder om Karlsöarna. Inga allvarligare skador verkar det som, men de tappade väl en knapp timme enligt trackern.

I Shorthanded Mixed når täten Hoburgen sent ikväll och det är favoriten Tutalör (Figaro 3) som ser ut att vara i täten nu. Novan Team Mobline står som etta på trackingen, men det är galet. De ligger  sexa, sjua ungefär efter att de långsamma båtarna lämnades kvar utan vind i skärgården igår kväll.

I Multihull har tre av båtarna passerat Hoburgen och den sista, Chilla har en bra bit kvar. Även Chilla tillhörde den grupp som hamnade utan vind igår kväll innanför Sandhamn. Men just nu ser det tunt ut runt Karlsöarna då flera båtar håller farter runt 1 knop.

I Shorthanded har J/121 Jolene just passerat vid Hoburgen som första båt. Det är också Jolene som leder vid Fårö, och troligen just nu också. Bakom på behörigt avstånd finns Södertäljebåten Groovie. Men med de luriga vindar som råder kan mycket hända. En timmes försprång kan snabbt försvinna.

SRS-klasserna som startat idag har precis de första passerat vid Sandhamn. 100-fotaren  L’Ondine har även tagit sig förbi Alma och sätter kurs söderut. VO 70 Green Dragon hade stora besvär att segla ifrån de mindre båtarna inne i skärgården, men du har de fått upp ångan och är tvåa i spåret. Trea är Dehler 45 Solong med Johan Bratt, region Stockholms sjuvårdsdirektör?

Solong är trea på resultatlistan (SRS A) efter J/111 C.A.G. och Nederländska IMX 40 Nemo. Kul, jag nämnde just dessa namn innan start…

I SRS A seglar också Swan 77 Tugela. Det är samma båt som kommer att synas i höstens TV-program över Atlanten, och vad jag hört finns flera av deltagarna från det programmet med ombord, bland annat Markoolio och Eva Röse.

Arcona 340 Tiki Minos ser ut att vara med i täten i SRS B liksom Mumm 36 Shogun. Här har Södertälje-båten One Corner, Corby 33, brutit med någon form av elproblem.

Bland de mindre båtarna i SRS C är det kul att se att den lilla Expressen Falsat är med bland de första. Seglingen genom skärgården passade ju den båten perfekt, med måttliga vindar och mycket kryss. Falsat gjorde för övrigt tävlingens fräckaste start genom att starta för babord framför de 33 andra i klassen.

Whitbread 30 Never Monday med bland annat Erik Lindén (One Sails) ombord har placerats i topp på rankingen hela vägen sedan start. Även Mithril och ett gäng X-båtar håller sig väl framme här.

Vindarna fortsätter att i huvudsak blåsa från öster. Nu väntas de vrida lite mer mot sydost. Men det verkar variera en del. Såg att det nästan var nordligt utanför Visby ett tag. Sjöbris?

Det har säkert blåst en del sjöbris under dagen och när den dör ut kan det ju uppstå en del områden med lite tunna vindar vid solnedgången. Och sedan är det väl som alltid, ett bleke vid Almagrundet.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Gotland Runt 2021 | Söndag kväll

 1. johan c
  4 juli, 2021 at 19:42

  Det var jäven en båt i SRS-klassen som fick grundkänning, i direktsändning dessutom. Jag uppfattade inte vilken båt det var men de såg ut att kunna fortsätta. Farten var ju inte så hög så det gick nog bra ändå.

  • 4 juli, 2021 at 19:48

   Stämmer bra. Det var nån av de tre Scanner-båtarna. Minns inte vilken.

   • Johan c
    5 juli, 2021 at 10:55

    Startnummer 32, Madame

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.