Ytterligare en bra träningsrunda i skärgården

sedna_210522

En av dagens träningsseglare

Sju båtar dök upp på dagen träning. Vinden var rätt lätt på morgonen, och solen värmde skapligt, men de mörka regnmolnen syntes redan hotfullt nära.

Vi hade valt att köra med jaktstart, på så vis vet man ju lite hur det gått när man går i mål utan att behöva publicera några resultat. Vi hade heller inga funktionärer utan körde på enklast möjliga sätt med röd-pricken Knytnäven som start- och målpunkt. Funkade alldeles utmärkt. Och seglarna fick hålla koll på sina egna tider.

Vi, pappa och jag startade som tredje båt, tio minuter efter Albin 78 med Hasse Lundén och Janne Lindmark. Men vi gav dem lite handikapp… 500 meter in på kryssen mot Svarthälls fyr upptäckte pappa att motorn fortfarande hängde i vattnet ;-) Aj då…

Efter den korta kryssen följde en läns upp mot pricken Djupgrund. Före oss hade vi en NF, Lilla Blå, som startat några minuter före och seglades singelhanded av Joakim Lindholm, utan spinnaker. Planen här blev att gå en underbåge för att gå om i lä. Men NFen höll undan bra och det var precis på håret att vi han förbi innan den gröna pricken vid Djupgrund. Det blev ett slitsamt arbete att hinna få ner spinnakern i tid, men det gick. Jag var inte i bästa form då jag så sent som i fredags var helt sänkt efter covid-vaccination.

En lång kryss följde nu ner mot Oxnö och jag tycker vi hade fin känsla i båten. Vi närmade oss Albin 78 och höll de snabbare bakom oss.

Efter en spinnakerbog upp mot Doftskär började det tajta till sig. Albin 78 var nu bara några båtländer före, och bakom jagade den alltid snabba Dehler 29 Funny med Christer Björk vid rodret.

Vi gick ut på en styrbordsbog och vi knaprade in ordentligt på den framförvarande båten. Vi gick till och med högre vilket vi brukar ha svårt med.
Sedan slog vi båda över till babord, och plötsligt gick de betydligt högre än oss. Var det vi som gick så olika på bogarna, eller de?
Vi närmade oss Ljungholmen/Lustgården om var nästa passering. Och här valde min lila Tango-keps att blåsa iväg…Gissar att den flyter i land på Tallholmarna, eller kanske på Doftskär ;-)

Efter rundningen blev det en halvvindsbog mot Sankhällan, och här tvekade vi med spinnakerhissningen, tyvärr. Athena 34 Vivett passerade oss här, och när vi väl fick upp spinnakern gick vi snabbare, men det var i princip omöjligt att passera.

Vi rundade röda pricken vid Sankhällan och en bidevindsbog följde mot Knytnäven och slutet på denna sköna segling. Men naturligtvis började det regna bara 50 meter innan bojen.

Christer Björk, Dehler 29 Funny var först till bojen följd av Peter Liedholm med sin Athena 34 och Tango strax efter. Men det var ganska tajt mellan samtliga sju båtar.

Vinden ökade under racet, från tre fyra meter i början till runt sex i slutet. Jag tycker vi hände med bra och ändrade vårt trim under seglingens gång. Båten kändes bra. Möjligen går vi lite olika på bogarna vilket vi får kolla upp lite närmare nån dag när det slutat regna ;-)
Gippar och nedtagningar satt bra. Det är ju faktiskt nio månader sedan vi seglade senast, ja, förutom den korta träningen i onsdags då. Och min 77-årige rorsman, pappa, verkar ha samma känsla i styr-fingrarna som förra året.

12 juni är är det planerat att Sörmlandsregattan ska seglas. Hoppas att vi får kappsegla på riktigt då. Och förhoppningsvis med lite större besättning, för det är slitsamt att köra shorthanded med en Express. Förutom i onsdags så är det över ett och ett halvt år sedan vi var fler än två ombord på Tango.

 

2 comments for “Ytterligare en bra träningsrunda i skärgården

 1. Bengt Österman
  23 maj, 2021 at 12:06

  Alltid kul att läsa dina inlägg!
  Är detta årets första?
  Väntar på sommarens bryggkoll.
  Mvh
  Bengt i Lkpg

  • 23 maj, 2021 at 12:22

   Nja, vi var ju ut en en kort runda i onsdagskväll också. Bryggkoll, eller båtkoll i Trosa Gästhamn kan det nog bli nån dag. Men ännu är det tunt med båtar i gästhamnen. Runt midsommar brukar det bli ordentligt med gästande båtar. Och jag lovar att det blir båtkoll även i år. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.