Platsbiten på undervantet

Jag får då och då lite frågor vad det är för platsbitar vi har på undervanten, senast i går en fråga här i kommentarerna på hemsidan. Så då ska jag förklara. Som synes på den lite suddiga bilden ovan är det ett plaströr, elrör, som är uppsågat och fäst på undervanten. När spinnakern är kopplad, vilken den nästan alltid är, så drar vi i fallet genom denna plastbit, och sträcker upp lite. På så sätt hänger inte fallet och fladdrar och riskerar därmed inte att fastna runt spridaren. Detta kom vi på när vi seglade SM i Oxelösund 2003. Vi fick tipset av en medtävlare, så jag kan inte ta åt mig äran av detta.

Så här ser det ut när fallet är kopplat och redo för hissning.

När man sedan hissar i fallet så glider fallet ur sitt fäste av sig själv. Nu när vi mest seglar skärgårdsbanor kan det ju bli hissning på båda sidor, så därför har vi en sådan där liten rörstump på båda undervandetn.

Ytterligare en detalj när jag ändå skriver…spinnakern hissas och tas ner i förluckan. En blöt spinnaker blöter ner förpiksdynorna vilket inte är så kul i längden. Därför har vi en hängmatta i förpiken som spinnakern samlas upp i. Om den är blöt så blir kanske dynorna blöta ändå, men eftersom seglet inte ligger direkt på dynorna torkar de upp snabbare, och …

..dessutom finns det ju plats att förvara annat under spinnakern, eller kanske till och med sova om man nu vill det.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.