Båtkoll i Trosa hamn 20200730

En skön morgon, men med mörka moln i bakgrunden. Dessa drog bort under dagen och förmiddagen blev väl ganska skaplig, tror jag. Jag var ju inte hemma… 37 båtar med mast avsedd för segling räknade jag till idag, gästbåtar alltså. De båtar med fasta platser i hamnen räknas inte…

SVT Sörmland har idag ett par inslag från hamnen. Där berättas det att det varit fullt i hamnen och mer båtar än vanligt. Nu räknade jag inte alla båtar förra året, men jag tycker det är färre båtar i år. Det är bara en dag det varit knökfullt när jag kommit ner på morgonen.

Jag har ju sagt tidigare att vissa båtmodeller verkar dyka upp i flock…Igår låg här en Moody Eclipse 38 vilket var årets första Moody. Idag ligger här ytterligare en Moody, en Eclipse 33.

Gamla Allegro-båtar vimlar det inte av tydligen. Här är den första Allegro 27 i årets båtkoll. Design Lars-Olof Norlin i slutet på 60-talet.

Ytterligare en Allegro, en 33:a. Ser riktigt fin och välputsad ut. troligen en sen årsmodell.

Den här båten har en annan Norlin stått för linjerna på. Peter Norlin och båten är en Sweden Yachts 370. Man skulle kunna tro att vissa ska segla jorden runt med tanke på hur mycket prylar vissa har. Och kanske är det så, jag har ingen aning om var denna är på våg.

Den här går jag bet på idag. Ser lte ut som en Mistral 33, men ändå inte riktigt.

Och det här då? För ovanlighetens skull tog jag mig för med att fråga båtens ägare om vad det är för något. Det hör inte till vanligheterna direkt att jag pratar. Oftast försöker jag smyga förbi så fort som möjligt, osynligt…
Jag fick veta att detta är en Tempo 28, en finsk-byggd liten kvick båt. Det finns tydligen bara 10 båtar byggda. När jag hörde att det var en finsk båtmodell så gissade jag att det är Jussi Mannerberg som står för design, vilket det också är. Rondo 33 är en annan av Mannerbergs skapelser. En del snabba racing-båtar har också lämnat hans ritbord. Mannerberg vann för övrigt finska mästerskapen i IMS med denna båtmodell 1999, och ORCi 2010. Mättal som en Dehler 29 ungefär.

Albin Alpha får gärna vara med på bild. Det är ju en av de båtmodeller som ingått i vår familj. Här har jag lyckats med bedriften att fånga två Alpha på samma bild. Olika årsmodeller också, den närmaste med ett fönster på ruffsidan är äldre än den bortre med två rutor. Den första versionen är snyggare.

Denna tyska träbåt var med på bild i går. Idag har den en mast mindre… Mesan-masten ligger på bryggan, och seglet i en hög på akterdäck. Jag tror den aktre masten ska vara placerad bakom hjärtstocken, och då bör detta vara en Yawl.

2 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20200730

  1. Alex
    10 augusti, 2020 at 20:55

    Röda båten är första linjetten. Linjett 30 nr 1.

    • 11 augusti, 2020 at 15:50

      Okej, där ser man. Tack Alex!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.