Båtkoll i Trosa hamn 20200718

Åter en fantastisk morgon. Som vanligt lämnar jag hemmet före klockan åtta. Det är för övrigt idag en månad jag har pysslat med detta lite galna projekt. Och för de som inte läser här varje dag så är huvudorsaken till detta att jag ska ha en anledning att röra på mig.Att gå förbi hamnen och kolla in båtarna. Det blir tre till fyra kilometer varje dag. Från början tog jag ju bara några bilder på visa båtar, men nu fotar jag alla segelbåtar, räknar och för statistik, och har i stort sett koll på vilka som varit där tidigare också…lite knäpp är jag väl :-D
Idag räknade jag till 37 segelbåtar. Ganska många idag är små båtar. Och vissa verkar komma i flock. Crown 31 såg jag ju den första för året i hamnen i går, idag låg där en till Crown 31. Och Beason 31 har jag sett tre på fem dagar, innan ingen….

Peter Norlins båtar känner man ofta igen. Här är en riktigt fin Albin Delta. Kanske inte den mest lyckade seglingsmässigt. 1983 presenterades denna modell.

En röd stor båt. Vet inte vad det är. One Off-bygge kanske?

En av flera små båtar. En Comfort 26, designad 1976 av Kenneth Albinsson. Antar att det är en rätt trevlig seglare med en vikt på endast 1500 kg. Lättare än en Express, men mindre segelyta också.

Den här väger då betydligt mer med 6,5 ton. En Sweden Yachts 36 från Peter Norlins ritbord. Presenterades 1984.

En X-båt får alltid plats i min bild-serie. Här en X-332. Bara några meter från denna låg även en X-362.

Så en lite äldre modell. Jag trodde först att det var en gammal Vindö 32. Men vissa detaljer stämde inte riktigt. Och efter lite koll på nätet så kom jag fram till att det nog är en Mistral 33. Tror jag hade en blå med för nån vecka sedan.

Rival 22 har även den varit med på bild tidigare. Här en med ljust gult skrov. Gult var för övrigt lite av ett tema i hamnen idag. Både en Beason 31 och en Vega med gula dekor-ränder låg i hamnen idag.

Och här är ytterligare en av de riktigt små båtarna idag. En Beneteau First 25.7. Presenterades 2004, och var tidig med dubbla roder.

Ytterligare en båt i samma storlek, Hunter 240. Samma längd som First-båten ovan, och faktiskt lättare, men också betydligt mindre segelyta. En mini-cruiser. Och som alla Hunter-båtar har den en Bergström/Ridder-rigg, med långa bakåtsvepta spridare och utan akterstag.

Totalt har det nu legat 287 olika båtmodeller i hamnen sedan midsommar. Och fler lär det bli.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Båtkoll i Trosa hamn 20200718

  1. Gunnar Klintarp
    19 juli, 2020 at 09:19

    Undra vad som inte var bra med segelegenskaperna på Albin delta som finns omnämnd. Den brukar ju segla i kapp både Elan 34 och Bavaria 36er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.