Båtkoll i Trosa hamn 20200621

 

Solsken och sommarvarmt idag också. Men rätt frisk vind, om än lite lugnare än på lördagen. I hamnen var det också lugnare. Jag räknade till totalt åtta segelbåtar, eller båtar med mast i alla fall, och något fler motorbåtar.

En gammal Vega är kanske inte så mycket att hurra över. Ingen snabbseglare, och inte speciellt häftig eller vacker heller. Och numera är det inte heller den vanligaste synen i våra hamnar. På 80-talet däremot, när jag seglade på semester med mina föräldrar och ofta fördrev tiden med att räkna alla båtar vi mötte så var Vegan en av de vanligaste modellerna, efter Maxi 77. På Blocket syns de däremot ganska ofta.

Diva 39 däremot är en båt som snabbt blev en favorit hos mig när den dök upp 1982. Den va väl lite annorlunda då, med lite tuffare design än det mesta annat som bygdes på den tiden. 300 båtar lär ha sålts, inklusive varianterna 399 och 399+.

 

Bavaria är väl det vanligaste bland båtar i hamnarna idag. Men det finns otaliga modeller då Bavaria ofta uppdaterar båtar. Svårt då att hålla koll på alla, men ofta står modellbeteckningen någonstans på båten så att även jag kan se vad det är. Denna är en Bavaria Cruiser 36. Farr design står för skrovformerna, och den seglar i alla fall bättre än sin föregångare Bavaria 37 Cr. Men de som väljer en Bavaria gör ju inte det i första hand för seglingsegenskaperna. Utrymme till förhållandevis lågt pris handlar det väl mer om. Det här är väl en ganska udda båttyp. LM 32. Dansk? motorseglare från 70-talet. Seglar tydligen rätt skapligt ser jag när jag kollar SRS-tabellen. Jämförbart SRS som Fenix och Marieholm 32. Det är ju faktist 13 meter hög mast, så skaplig segelyta gör väl en del.

Sedan avslutar jag dagens bildserie med ytterligare en udda båt med betoning på cruising. Men, jag vet inte vad det är för något? Nån som har en aning? Det skulle kanske kunna vara en Malö 40. Cascade heter båten och brukar synas här i trakterna kring Trosa – Nyköping.

Nu när midsommarhelgen är över gissar jag att det blir lite lugnare i hamnen igen, men närmare nästa helg kanske det fylls på igen, och förhoppningsvis kan det dyka upp en och annan lite roligare båtmodell.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.