Båtkoll i Trosa hamn 20200619

Nu är det ju sommar igen, men jag tjuvstartade redan för en månad sedan med ett Båtkoll-inlägg. Och det blir inte varje dag nu heller, för det är än så länge för lite båtar i hamnen.

Men i går, på självaste midsommarafton tog jag en sväng ner i hamnen för att se hur läget var. Ett tjugotal båtar kanske. De flesta firar ju ute i skärgården, speciellt i det väder som råder med värme och sol.

Kustbevakningen var på plats med stridsbåt och vattenskotrar för att om möjligt jaga onyktra båtförare. Fina jobbet att ligga i Trosa på midsommarafton, i sol och värme.

Inläggets första båt. En lite skabbig långseglare. Någon form av Arvid Laurin-design. Troligen en Laurin 28. Notera kupolen framför masten för att kunna kika ut utan att öppna luckan.

Båten är ritade redan på 30-talet och byggdes då i trä. Från mitten på 60-talet byggdes båten i plast, bland annat i Öregrund. Cirka 150 båtar lär vara tillverkade.

Här är en något modernare design. Jeanneau Sun Odyssey 42 DS. Från 2010 byggdes denna modell designad av Marc Lombard. Mycket prylar i aktern tyder väl på att långsegling över haven är prio, och det är väl vad en sån här stabil båt är till för.

Två båtar från början på 80-talet. Till vänster en båt som det syns kanska väl vem som står för linjerna, Leif Ängemark förstås. Cenit 33 är ju inte helt olik Wasa-båtarna. Båten till höger är en Berndt Andersson-design. Tror att det är en Compis 33. Den ser lite för liten ut för att vara en Compis 36.
Två båtar med ganska lika mått, men Cenit 33 är något snabbare enligt SRS. Den är lite lättare och har mer segelyta.

 

Och så en liten Delphia 29, med svensk gästflagg under spridaren. Gissar att det är en tysk gäst. Delphia är annars en polsk båtmodell och denna är designad Andrzej Skrzat…Svårtstavat, och kanske ännu mer svåruttalat…. En stabil båt på 4 ton med än längd på 8,5 m.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Båtkoll i Trosa hamn 20200619

  1. JohanC
    20 juni, 2020 at 17:09

    Gällande polska namn brukar inte r för z uttalas så förnamnet bör vara typ Andzej (And-säj).

    Förövrigt vore det trevligt med ett eget båt, men det är drygt 70 distans dit och lika långt hem, alltså 1-1,5 vecka för tur-retur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.