Gradering av tävlingsnivåer kan ändras

Nuvarande nivåer vid tävlingsarrangemang, Lokal, Regional, Nationell och Internationell tävling är på väg att ändras.
Jag skrev ju för några år sedan ett inlägg där jag tyckte att det är fel att gradera tävlingar efter geografi. Idag står det ju i reglementet till exempel att vid en Lokal Tävling ska inbjudan riktas mot egna klubben och seglare i de närmaste klubbarna. Det innebär ju till exempel att om vi i Trosa skulle bjuda in en glad amatör från Stockholm så blir det en regional tävling och det krävs blå Seglingsledare och Blå domare. Samtidigt kan KSSS bjuda in både världsmästare och OS-seglare och arrangera som en lokal segling utan utbildade funktionärer.

Sedan kan man ju också undra hur man idag riktar en inbjudan mot en lokal grupp? När inbjudan publiceras på en hemsida kan ju i princip hela världen se den. Jag stoppar ingen från att anmäla sig till TBKs tävlingar på geografiska grunder.

Nu kan detta vara på väg att ändras. Det jobbas på ett förslag där de geografiska nivåerna försvinner och man mer ska använda sig av färgerna som till viss del redan finns i seglingen, grön, blå, röd och svart. Sedan är tanken att ett ”blått kort”, liknande golfens gröna kort samt tävlingslicensen ska vara en del i det hela.
Till exempel ska då en Grön Tävling inte ha några krav på seglarna, medan det på blå nivå är föreslaget ett krav på blått kort.

tävlingsnivåfröslag2

Observera att detta ännu bara är ett förslag och inte alls spikat ännu. Det finns en del att fundera på. Till exempel kan man ju fundera på det där med maxantal på start. Många ”gröna” jolletävlingar fyller lätt upp 20 startande båtar, och ska man då tvingas dela i fler startgrupper blir det knappast enklare för varken arrangör eller seglare.

Annat som det diskuterats är kraven på det blåa kortet. Tanken är väl att det ska vara förhållandevis simpelt, till exempel läsa igenom nån enkel text om etik och moral och lite enkla regler. Men en del tyckte ju inte man kunde ha prov/test för unga jolleseglare till exempel.

Men varför ett blått kort? Kan man inte utveckla tävlingslicensen till en blå licens, en röd licens och en internationell licens så slipper man två saker att hålla reda på. Och det ska naturligtvis vara en väldigt låg kostnad, annars drar sig seglarna för att skaffa det, framför allt på blå nivå.

De flesta ”klubbtävlingar” lär ju hamna under grön nivå, även en tävling som Arkö Runt. Men det lär väl också vara lite upp till arrangören om de vill ha med de gröna seglarna eller inte. Ibland kanske man faktiskt inte vill det.

Sedan finns det ytterligare en detalj att fundera på. Hur många på en båt ska uppfylla kraven på ett ev. blått kort och tävlingslicens?

När det gäller domare har det diskuterats att på blå nivå med lågt antal deltagare ska det räcka med en regel-kunnig person som till exempel kan delta via länk vid behov.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.