Kappseglingsdeltagande Sörmland 2019

Idag söndag är det Världsdagen för Statistik, och den firar jag med att skriva lite siffror om det sörmländska kappseglingsdeltagandet under året. Som vanligt är det inte helt enkelt att få koll på tävlingarna runt om i klubbarna. Trots att det är 2019 är klubbarnas hemsidor uselt uppdaterad, och att få tag på folk via mail är inte heller helt lätt.

I Trosa kan vi i alla fall jubla, lite. För första gången är deltagandet på TBKs tävlingar större än Södertäljes Askö Runt. En gång i tiden var SBS Askö Runt en stor tävling med närmare 100 båtar. I kom 10 båtar till start.

Trosa tävlingar visar positiv trend jämfört med förra året. Notstickshällan Race samlade 12 startande vilket är det högsta på de senaste sex åren, och faktiskt det nästa högsta sedan början på 90-talet. Men, det är våra gäster som bidrar. TBK-seglarna är nästan utdöda…
Sörmlandsregattan samlade 20 startande i år vilket var 30% fler än förra året. Men jag tycker ändå att en tävling i sommarvärme och sol, med Trosa Marknad och arrangerad av tre klubbar borde locka fler deltagare.
På Höstseglingen kom 11 båtar till start. Det högsta de senaste tre åren.

Östertäljes Radön Open samlade i år 10 båtar. Det är visserligen fler än förra året då det kom 8 till start, men 10 är det näst sämsta i tävlingens historia.

I Oxelösund går det lite uppåt. Populära Seapilot2star samlade i år 102 startande vilket är fler än de senaste två åren.
Även Arkö Runt har en positiv trend, om man räknar anmälda. För i år var det många som inte kom till start på grund av väderprognosen.
39 startande, men 47 anmälda är det högsta antalet på fyra år. Men nu när Hyundai Cup är ”dött” så kanske man kan flytta fram tävlingen till augusti igen. Det är lite varmare kvällar för transportsegling då.

I Nyköping rasar deltagandet i år. Örsbaken Doublehanded hade 4 startande jämfört med 11 förra året. Jag tror det var en missa att förlägga tävlingen till lördagen efter Seapilot.
Även NySS Familjekappsegling hade ett rejält tapp från 22 till 14 i år.

De mälarklubbar jag har koll på, Strängnäs och Svearna har nog också en del att fundera över.
Slutseglingen i Strängnäs samlade 5 båtar. Det är visserligen ett stort plus mot förra året då tävlingen ställdes in.
Och SS Svearna lyckades inte få till nått. Sundbyholmsregattan och Svearnas Ordinarie arrangerades inte och Axel Janssons Minne har jag inte lyckats få något svar på om den tävlingen kördes.

Det finns fler tävlingar, men Nävekvarns tävlingar har jag ofullständiga uppgifter liksom Södertälje BK. Och på deras hemsidor står inte mycket.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.