Tangos rapport från Höstseglingen

Väderprognoserna inför lördagens Höstsegling stämde ovanligt nog riktigt bra. Enligt diverse appar och websidor skulle det vara i det närmaste vindstilla just mellan klockan 11 och 12, och så blev det. Men vi han precis starta först.

11 båtar kom till start vilket är okej. Det är ju 10% fler än förra året. Jag hade förberett mig lite noggrannare den här gången och vi var ute tidigt innan start för att hålla koll på vindarna. Något vi knappast hade nytta av.
Timmen innan start blåste det nord ett par sekundmeter och jag noterade kryssvinklar på ruffskottet. Vi pingade startbojarna i iPaden och gjorde oss redo.

Vinden avtog men en svag bris blåste fortfarande vid startskottet. Men sedan dog det fullständigt. Längst norrut fläktade det dock lätt och Uffe Strömberg och Peter Scheu i en Aphrodite 22 gled lungt iväg ut på banan. Även Expressen Exter med Kalle Widlert och Torbjörn Blomberg lyckades hitta den lilla kvarvarande brisen.
På den andra änden var det också vind, men mindre om det nu kan vara det. Och på mitten låg vi och guppade med spinnakern som en gardin. Vi hade sällskap av Lars och Eva Sundin med Linjett 35 Sea U och Jocke Lindholm och Jim Lindberg i NF Lilla Blå. Ingen av oss fick nån vindpust på en halvtimme. De andra gled sakta iväg.
Aphrodite 22, Expressen och nu även Dehler 34 DD Funny Too rundade ute vid Lindholmspricken så långt före att vi knappt kunde se vem som var vem.

Lite vind kom, från sydost och vi fick kryssa. Christer Björk och Thomas Forslund med Dehler 29 Funny gamblade lite och slog tidigt söder ut, på utsidan Hållvastö.

Tättrion rundade snart Svarhälls Fyr och en bra bit bakom hade vi börjar jaga båt för båt. Vi passerade Albin 78 med Janne Lindmark och Hans Lundén. Även Sirena 38 Ellida som seglades singlehanded av Hans-Göran Nyhrén passerade vi.
Athena 34 Vivett med Peter och Christer Liedholm blev vi dock inte av med.
Vinden var nu lätt sydostlig och fältet sträckte bort mot Svarthäll. De tre i täten rundade nästan samtidigt och kryssade mot Doftskär då vinden vred mer mot nordost.
Söderut, mot Oxnö anade jag en strimma vind. Sydvinden kanske. Funny som låg långt söderut fick upp sin spinnaker och precis när vi nådde Svarthäll nådde sydvinden oss. Spinnakern kom snabbt upp och vi forsade fram i fyra knop. Tätbåtarna låg nästan stilla.

Precis vid Doftskärsrundningen var vi ikapp Funny Too, Exter och Aphroditen. De andra var bakom.
Nu blev det kryss mot Oxnö. Tyvär blev vi här lite stressade av att ligga hack i häl på Exter som höll en högre kryssvinkel än vad vi kunde. Vi valde att slå in mot Doftskär och sedan tillbaka. Tyvärr tappade vi en el på det slaget.
Vinden ökade lite och vred en del.

Nere vid Oxnö hade Funny Too en till synes stor ledning. Exter rundade som tvåa och Athena 34 Vivett som fyra med Tango hack i häl.
Åter en spinnackerbog upp mot Doftskär med Bergholmarna som passering. Dehler 29 Funny kommer ikapp oss och passerar på nära avstånd, men vinden har ökat och vi håller skaplig fart, kanske fem knop drygt. Det blir ju då små aktervågor som går att dra nytta av. Vi hade lite flyt här och fick både Vivetts och Funnys aktervåg att åka snålskjuts på. Inga stora vågor men vi hängde på Funny hela vägen till Doftskär.
Aphroditen och Albin 78 Susanna var nu långt bak, men vi hade ju seglat länge.

En kort kryss följde upp till Svarthälls fyr där vi sedan styrde in mot målet på Fågelöfjärden. En brant halvvindsbog där vi jobbade hårt med spinnakern till att börja med. Vi tog ner i höjd med Krogskär då vi anade att det skulle bli lite väl brant upp mot mål. Några kämpade sig dock vidare med spinnakrarna hela vägen mot mål.

Mathson/Svensson med Funny Too var till synes långt före oss andra i mål och de såg ut som att de gjorde upp med Aphroditen och Exter om pallplatserna. Men avstånden var kortare än jag trodde och Funny Too slutade först på sjätte plats.

Aphrodite 22 med Ulf Strömberg och Peter Scheu var överlägsna och vann med nästan 10 minuter före Widlert/Blomberg i Expressen Exter.
Snöpligt nog hamnade även Lindmark/Lundén med Albin 78 Susanna före oss i resultatet. Vi var ungefär 90 sekunder från pallen.

Väl i hamn serverades en kanonfin hemlagad Lasange med sallad och bröd, och kall öl förstås. Bara maten var ju värd startavgiften.

RESULTAT >>>

Fem minuter efter start. Notera de två båtarna med vind i seglen till höger i bild, Exter och Aphrodite 22, Foto: Niklas Q

31 min efter start. Samma fjärd. Notera båtarna långt bord som har vind. Foto: Niklas Q

40 min efter start har vinden börjat fylla på. Här Albin 78 Susanna. Foto: Ulf Rundberg

Vi har nu seglat 1h 36min och just rundat Svarthälls Fyr. Vi har spinnaker och det syns tydligt var vinden slutar. Vid toppvanten syns tätbåten som kryssar. Foto: Niklas Q

Jose Paavola och Fredrik Modahl i First 35s5 har har just rundat Doftskär. Foto: Ulf Rundberg.

Exter förbereder spinnaker vid Oxnö. Foto: Ulf Rundberg.

Athena 34 Vivett rundar vid Oxnö. Foto: Ulf Rundberg

Tango jagar Exter och Vivett vid Oxnö. Foto: Ulf Rundberg

Dehler 29 Funny rundar Oxnö. Foto: Ulf Rundberg

Sedan följde Albin 78 Susanna. Foto: Ulf Rundberg

Och så lite mat efter allt slit. Foto: Niklas Q


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.