Båtkoll i Trosa Hamn 19/7

Det börjar nästan bli tjatigt, men solen skiner idag också. Över 20 grader redan klockan 8 och det är rätt svettigt att promenera i rask takt. Det är ganska glest vid bryggorna idag. Många gav sig iväg tidigt såg jag. Men många ligger i skärgårdsvikarna också.

Dagens runda tog lite längre tid än vanligt då jag träffade en gammal seglarvän i hamnen.

 

Som synes är det gott om plats vid bryggorna på morgonen. Antalet stora båtar var också färre än vanligt. Här en Dufour. 375 eller 405? Jag tror det är en 405 då den har fyra rutor i skrovsidan. Det där med rutor i skrovsidorna har ju blivit mode på senare år. Dock är det ju inget nytt påhitt. Winga-båtarna hade det. Kings Cruiser hade det, Diva 39 med flera. Men det är inte alltid så vackert. Varför har ingen kommit på tanken att lägga en perforerad folie i skrovets färg på rutan?

 

En gul båt. Rival 22, eller är det en Passad? Blev lite osäker. Tror nog att det är en Rival i alla fall. Det låg för övrigt tre Rivaler i hamnen idag, varav två gula.

En lite udda båt. Hansson 31. Snabbseglare och framgångsrik på tävlingsbanorna. Hansson 31 har sina rötter i Dominant 95, och jag antar att den lite udda skrovformen i fören beror just på det. Dominant 95 hade en mer vinklad stäv, och vattenlinjen drogs fram och fören fick en rakare vinkel och så blev det en Hansson 31. Ja, lite annat skiljer förstås också.

 

En Hanse. 370 tror jag. Det finns ju så många olika modeller bland Hanse-båtarna. Den här hamnade på bild mest för färgen. För det mesta är ju båtar vita. En del är blåa, och bland racingbåtar är en hel del svarta. Lite variation är kul.

 

En udda båt med tysk flagga. Båtmodellen är dock belgisk. Etap 37. Etap-båtarna ska tydligen vara osänkbara.

 

 En annan lite udda båt, Wasa 420. Här med polsk flagga.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

5 comments for “Båtkoll i Trosa Hamn 19/7

 1. Skoglund
  19 juli, 2019 at 11:29

  Passad är de med all säkerhet. Rivalen har ovanpåliggande ankarbox. Passaden flushad.
  Siktar med all sannolikhet Traosa i I månadsskiftet. Knacka gärna på.
  /Peter Skoglund, Passad GT Jenny

  • 19 juli, 2019 at 12:53

   Tack! Ja, du om någon borde ju veta hur en Passad ser ut. Annars verkar de se ganska lika ut. De är ju olika långa dock, men ibland är det svårt att uppskatta längd vid bryggan.

 2. Per
  19 juli, 2019 at 14:23

  Hej Niklas!
  Det är en Passad, längre bom och lite rundare form på överbyggnaden
  // Per

 3. Leif Englund
  19 juli, 2019 at 16:04

  Hur är det med djupet i Trosa gästhamn numera?

  • 19 juli, 2019 at 16:10

   Ja, jag har ju inte mätt själv, men det muddrades i våras. Till vilket djup vet jag inte. Häromdagen låg ju en X-43 en bit in i hamnen. Antar att det i alla fall är 2 meter vid medelvatten.
   Problemet med Trosa Hamn är att det ju bara är dybotten. Det muddras då och då, men mycket på grund av den strömmande ån så slammar det snabbt igen. Göta Kanal-båten ställde också till det tidigare med att virvla upp botten när den vände i hamnen. Tror inte den går in hit regelbundet längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.