ÅFOR 2019 | SRS B

SRS B är nästa klass på tur att granskas. 47 deltagare innebär att det är den största klassen, just nu. Men trots 47 båtar har jag faktiskt lite svårt att hitta heta vinnarbåtar. Ett par klara favoriter finns det. Några som jag kan tänka mig tar en topp-tio, men vem ska utmana de två favoriterna om pallen?

Först lite väder. Just nu ser det ut som att det blir mycket västvind, halvvind runt hela banan med ett slag vid Hoburgen, ungefär. Ganska friskt ser det ut att bli just vid Hoburgen på måndagkväll och natten till tisdag med medelvind runt 13 m/s.
Vid start på söndag tyder mycket på sydvind, så deltagarna slipper kanske kryssa i Oxdjupet i år.

Södertälje-båten Tiki Minos, Arcona 340 med Johan Karlsson är ju storfavorit i den här klassen. De blev tvåa förra året, och trea året innan. De skriver själva på sin båt-sida inför ÅFOR att de hoppas att trenden fortsätter uppåt. Mycket kan dock hända på 350 Nm. Ett misstag, och det kan vara kört, även för en storfavorit.

Enda riktiga utmanare i klassen är Grand Soleil 37 Amarone med Jonas Wiström. De seglar alltid starkt, satsar seriöst och placerar sig i topp.

Den tredje utmanaren om segern har jag svårt att välja, men jag måste ju, och jag skriver då den finska Swan 44 Pepper III. De bröt förra året men var med bra i resultatlistan innan det bröt. Båten är lång och bör knappast ha någon nackdel av lite friskare vindar.

J/105 Matador med Johan Ekholm tror jag är med högt upp, tionde plats förra året och mycket halvvind bör passa båten bra.
First 34.7 Slaghöken är ofta med högt upp. Sexa förra året och fyra 2014. Topp-tio borde vara möjligt, men Slaghöken vill nog gärna ha mer kryss än vad det ser ut att bli.
Dehler 34 Grynet med Anders Åhman är också en båt som bör hamna topp-tio.

Diva 34 SC Rymling håller jag naturligtvis ett extra öga på. Erik Lindén och Måns Gustafsson seglade starkt på Seapilot2star trots att det knappt suttit i båten innan start. Nu har de med sig ytterligare ett antal unga lovande seglare samt segelmakaren Mattias Gustafsson. Topp-tio ska de fixa.

Förutom min favorit Tiki Minos från Södertälje finns ytterligare ett par Sörmländska båtar i SRS B.
En båt som jag brukar räkna bort, men som ändå ofta är med högt upp är Hanse 400 Cassis med Dick Due Pedersen, Södertälje BS. De blev fyra förra året och tvåa i startgruppen på Seapilot2star i våras. Jag tror inte de når pallen här, men mycket väl kan de bli topp-tio, speciellt om det blåser på och är mycket halvvind.

Från Eskilstunaklubben SS Svearna kommer DC 33 ten GEP Communication Group med Lasse Bergkvist. För Lasse har det blivit många varv runt Gotland vid det här laget, och flera topp-placeringar. Sexa 2017 och fyra 2016, då med Grand Soleil 42. Den nya 33-fotaren har de inte riktigt fått fart på, ännu. Så jag tror nog inte på någon plats närmare pallen här. Klarar de tionde plats är det bra.

Från Oxelösund kommer unge Gustav Haglund med den gamla en-tonnaren Amanda. Så vitt jag förstår ska Gustav ha en ungdomsbesättning med sig, men jag har inte sett nån besättninsglista ännu. Tror inte på någon högre placering här, speciellt inte om det blir halvvind banan runt.

Ytterligare en båt från Oxelösund är anmäld i denna klass. Det är Linjett 40 Dreamline One med Urban Lagerström. Även här är jag lite osäker på vem och vilka som seglar, om de kommer till start. Urban står nämligen också som ”skeppare” på den gamla en-tonnaren Joint Venture. En tanke jag har är att Linjetten seglas av charter-besättning och att Urban seglar med sin son Fredrik på entonnaren.

Ytterligare en sörmländsk deltagare har vi i Salona 37R Satisfaction med Mattias Cederholm. Förra året var det lite tungt och de slutade först på plats 33. Jag tror de kan betydligt bättre än så. Topp-20 bör de klara.

Även i denna klass finns en ”kändis” i form av Per Fritzell med CB 365 Pelican. Fritzell är syns ju på scen då och då i Galenskaparna och After Shave. Någon högre placering tror jag inte på.

Vinnarkandidater:
Arcona 340 Tiki Minos
Grand Soleil 37 Amarone
Swan 44 Pepper III

Några utmanare:
J/105 Matador
Dehler 34 SV Grynet
First 34.7 Slaghöken
Diva 34 SC Rymling
Hanse 400 Cassis

Långt ifrån:
Bavaria 50 Evita

ÅF Offshore Race >>>

Mina statistiksidor >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.