Seapilot2star 2019 | Oskarshamn

I skrivande stund, kl. 23.30 är nästan alla båtar i hamn i Oskarshamn. Etapp 2 har varit lite utav en klassisk andrasträcka. Raka spåret till Ölans Norra och sedan lite kryss på slutet.
Av det jag hunnit se har det varit en hel del sol, men kyligt. Vinden har varit för om tvärs hela vägen. Några båtar gjorde ett par slag direkt efter start, men de flesta sträckte till Öland. Möjligen kunde man släppa lite på skoten mitt på dagen. Mot kvällen vred vinden mer mot väst och det blev riktig kryss från Ölands Norra Udde till målet. Vad jag kan se på ViVa, sjöfartsverkens Vind- och vatten-karta så har vinden hållit sig i styrka under hela målgången, 6,5-7,5 m/s strax utanför Oskarshamn.

Det lilla jag har haft koll på deltagarna under dagen så verkar det ha skett en hel del omkastningar i resultatlistan på slutet. Men något säger mig att de större båtarna har haft en liten fördel. Totalsegrare på etapp 2 är Ice 52 Nirvana före J/121 Jolene, båda klass 7-båtar.

Men tar vi en koll på startgrupperna ser det ut som följer inför den avslutande etappen.

Startgrupp 1: Dagens etappsegrare heter Athena 34 Vivett, tävlandes för Nyköpings SS. Ombord finns Peter Liedholm och Mats Andersson. Vivett måste ha gått starkt på slutet.
Tvåa idag är Dehler 29 Funny och Novan Team Mobline med Nadine Kugel och Pär Lindforss kniper tredjeplatsen. Även Team Mobline måste ha spurtat starkt.
Totalt leder Dehler 29 Funny med 36 minuter före Athena 34 Vivett. Det ska Funny inte tappa. Team Mobline är i sin tur bara knappt fyra minuter bakom Vivett. Banner 30 fröken Himmelsblå och OE 36 Fleur des Neiges har en sekundstrid strax bakom.

Onsdagens vindar kan ha betydelse för utgången av racet. Västlig vind runt 7 m/s verkar det bli under dagen. Det ser ut att avta mot natten och vrida mot syd. Athenan och OE 36 kör nog gärna halvvind, medan Banner 30 föredrar mer slör och läns gissar jag.

Startgrupp 2: Här höll favoriterna idag. X-332 Lady X etta, Hansson 31 Piano tvåa och Eloge 38 Nirvana trea. Det skilde sex minuter mellan dessa tre. X-99 Falken tappade lite och blev femma idag. Även Seascapebåtarna hade det tyngre idag.
Inför avslutningen leder Piano med drygt 20 minuter före Lady X. Falken är fortfarande på pallen och har 20 minuter upp till Lady X, men Nirvana är bara 12 minuter bakom och jag tror Nirvana kliver upp på pallen när målet i Oxelösund är nått. Anders Svensson och Jesper Qvarnström på Falken lär få slita hårt om de ska hålla Nirvana bakom sig på en 100 Nm lång halvvindsbog.

Mellan de tre Seascape-båtarna skiljer endast 13 minuter så här kan det bli match även om de knappast har med pallen att göra.

Startgrupp 3: Här höll One Off-båten Mithril täten hela sträckan och vann med nio minuter före First 36.7 Ruby med Johan Carlstedt och Rolf Elwin. Jimmy Hellberg och Emeliy Hagen med First 34.7 Salvo knep tredjeplatsen före Funny Too.
Här tror jag att Mithril har avgjort då de leder med nästan 30minuter före Dehler 34 DD Funny Too. Funny Too har i sin tur bara två minuter till godo på Finngulf 33 La Dolce Vita. Bakom jagar Salvo och Ruby. Kanske ett fint läge för Hellberg med Salvo. Hallvind borde passa för en gennakerbåt.
Trosabåten Rabalder har gick bra idag, men jag tror att de har för långt upp till pallen, 23 minuter.
Dehler 33 Kattfot som jag tippade som trea inför racet ligger just nu bara på åttonde plats och det ser rätt kört ut för Janis och Kristoffer Straume.

Startgrupp 4: Här lämnade två FarEast 28 tävlingen i morse och vände hem. Orsak har jag inte koll på.
I topp var det annars mycket Dehler idag, men Arcona 340 Tiki Minos rår ingen på. Seger med nio minuter blev det för Karlsson/Skarped. Dagens tvåa är för mig lite överraskande Dehler 38 Juninatt. Kanske kunde de dra nytta av sitt code-segel, vilket även dagens trea Dehler 38 Yoda har i sin segelgarderob.
Totalt har Tiki Minos ett gyllene läge med ledning med mer än 30 minuter. Bakom är det dock betydligt tuffare. Dehler 36 Agile är tvåa men med futtiga 3 sekunder till godo på Elan 37 SolidSport.
De sörmländska ungdomarna i Diva 34 Rymling tappade lite idag och har 32 minuter upp till pallen. Ser svårt ut, men kan de bära gennaker, så kanske. Och då är det Agile de ska jaga, för SolidSport kör också gennaker.

Startgrupp 5: Igår överraskade ”cruisingbåtarna” Hanse 400 Cassis och Jeanneau Sun Oddysey 409 Athena ordentligt. Cassis spikade etappen till Visby. Men det var uppenbarligen inte nån tillfällighet. Visserligen var SunFast 3600 Grovie i topp idag, men Cassis slutade tvåa och Athena är fyra. Arcona 370 La Ganadora med Johan och Susanna Kull klämmer sig in mellan på plats tre.
Och inget är avgjort här ännu. Martin Dubois och Karl Jungstedt får köra hårt då Cassis bara är fyra minuter bakom. Båda tävlar för övrigt för Södertälje BK.
Den blå Arcona 370 La Ganadora med far och dotter Kull är med i matchen och bara en kvart bakom Cassis. Men de två tätbåtarna har bra segel för halvvindar.

Startgrupp 6. Här blev dagens lista helt olik gårdagens. Prima 38 White Knuckles med Fredrik Siljelöf och Elin Sikell Lundin spikade idag, och jag tror de avgjorde på slutet då jag tyckte mig se att Figaro 3 Tutalör! Gick riktigt snabbt mellan Visby och Öland.
Gårdagens segrare First 40.7 Blueprint får idag nöja sig med en tredjeplats. Det skiljer 16 minuter mellan de sex första.
Totalt behåller dock Blueprint sin ledning. Dehler 39 Kottika är tvåa med 23 minuter att hämta in och White Knuckles har seglat upp sig till tredjeplatsen.
First 40.7 Embla med Olof Granander och Torbjörn Gunnars har en liten chans att nå pallen. De är 11 minuter bakom White Knuckles.
Tutalör! ligger sexa med 30 minuter upp till pallen, inte omöjligt!

Startgrupp 7: Dagens resultat ser här ut som en startlista sorterad på SRS. Snabbaste båten, Ice 52 Nirvana vann relativt klart före gruppens näst snabbaste båt, J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Anders Lewander.
Arcona 430 Pingu gick bra och slutade trea. Gårdagens vinnare J/122 Joule blev fyra.
Aspect 40 Effect med Martin Angsell blev bara nia idag och IMX 40 FoXy Lady elva.
Joule leder fortfarande, men Pingu är ny tvåa och Jolene seglar upp som trea. Här skiljer bara nio minuter mellan dessa tre.
Arcona 410 Kharat har 23 minuter upp till pallen, det kan gå, men då tror jag att det är Pingu de jagar.
FoXy Lady är femma och borta från pallen, tror jag.

Starten från Oxelösund går klockan 08:00 enligt seglingsföreskrifterna. Följande starter sker med 30 minuters mellanrum. Jag hörde i Oxelösund i måndags att även starten i Oskarshamn skulle sändas live, men jag ser ingen länk upplagd för detta. Vi får väl se… Nu är klockan 00:37 och det är hög tid för mig att sova.

www.seapilot2star.se >>>

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Seapilot2star 2019 | Oskarshamn

 1. Thor Rölvåg
  29 maj, 2019 at 06:22

  Mycket bra analyser och sammanställning av denna tävling.
  Trevlig läsning..

 2. Simo
  29 maj, 2019 at 20:35

  Uppskattad läsning för oss som är ute och seglar på annan ort. Du är riktigt bra på statistik och uppföljning. Hedervärt att du ”offrar” nattsömnen för att ge oss info. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.