Seapilot2star | 11 dagar till start

Det är i skrivande stund 11 dagar kvar till start för Seapilot2star. 106 båtar är markerade i arrangörens lista som betalande. Ytterligare en finns med på listan, och det återstår att se om den också betalt anmälningsavgiften i tid. 107 båtar är en bra siffra. Rekordet lyder på 112, och förra året startade 99. På 11 dagar hinner dock en och annan lämna W.O.

Väderprognoserna visar ännu inte på någon sommarvärme, och vattentemperaturen är bara runt sex sju grader. Det kan bli ett lite kylslaget race i år. Än så länge är det väl lite tidigt att börja fundera på vilka vindar som kommer att råda under tävlingen.

Deltagarna laddar på olika vis. Några har sjösatt tidigt, tränat, tävlat och varit aktiva för att hitta båtfart och trim inför start. Vissa har inte ens sjösatt ännu. Båten kan ju bli blöt och smutsig…
Några har inte ens seglat sin båt. Erik Lindén och Måns Gustafsson som ska segla nya Diva 34 SC har aldrig seglat den båten, och materialet till de nya seglen har inte kommit. Det är väl inte helt ovanligt att det fixat in i det sista.

De preliminära startlistorna har inte publicerats ännu, men jag har koll…Sju startgrupper och jag har sett den preliminära gruppindelningen. På söndag, eller måndag påbörjar jag mina inlägg där jag går igenom startgrupperna och rankar mina favoriter. Oavsett om startlistan är publicerad, jag måste ju hinna med alla sju grupper innan start, och helst med nån dags marginal.

Det finns ju en del intressanta båtar och deltagare att ha koll på. Flera helt nya båtar som Lasse Bergkvists DC 33 Ten, Klas Ionzons nya Beneteau Figaro 3 och så förstås Diva 34 SC som ska seglas av Erik Lindén och Måns Gustafsson.

Ungdomarna är fler än någonsin tidigare. De kvinnliga deltagarna likaså, även om det är lika många båtar med kvinnliga seglare som förra året.

Storleken på båtarna minskar. Medellängden på årets anmälda båtar är 10,75 vilket är den näst kortaste medellängden sedan starten 2008. När man ser startlistan kan man ju annars tycka att det vimlar av stora båtar. Dehler 38 är årets vanligaste båt i startlistan. Men de allra största är färre än tidigare.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.