SdSF Årsmöte | Ingen ny styrelse…

Idag höll Södermanlands Seglarförbund årsmöte på Torpa Pensionat i Södertälje. De senaste åren har det varit svårt att få årsmötesdeltagare att dyka upp. Till i år testades en ny strategi med att hålla mötet en söndag, och med diverse kringaktiviteter för att locka deltagare. Flera föredrag hölls, liksom ett par prisutdelningar. Och så gratis lunch och fika förstås.

Tyvärr verkade det inte heller locka speciellt. 22 personer var anmälda till dagen, inklusive den lilla styrelsen och föredragshållarna. 17 personer dök upp, om jag räknar rätt. På årsmötet som avslutade dagen deltog 12 personer. De 12 sörmländska klubbarna som idag är anslutna till förbundet har sammanlagt 4300 medlemmar.
Årsmötet slutade för övrigt med att det helt enkelt inte blev någon ny styrelse vald. Det fanns inga kandidater att välja, och ingen av de närvarande var frivilliga. I stället togs ett besluta om att hålla ett nytt möte så snart som möjligt efter nyår och innan dess försöka nå ut i klubbarna med information, igen. Och vad som händer om inte det lyckas vet jag inte. Utan Sörmlands Seglarförbund kan de Sörmländska klubbarna inte arrangera öppna tävlingar, och de sörmländska seglarna kan inte heller deltaga på öppna tävlingar.

Noterbart är att evenemanget hölls i Södertälje. Södertälje Båtsällskap (505 medlemmar), som vi såg genom fönstret från Torpa Pensionat, hade EN deltagare på plats. Och den deltagaren var där för att få ett pris. Södertälje Båtklubb (345 medlemmar) hade inga deltagare på plats. Östertälje BK (255 medlemmar) tror jag hade fyra deltagare, vilket för övrigt var bland de bättre.
Vi får se vad som händer…

Föredragen under dagen var helt okej och intressanta. Lotta Maxe, Torshälla SS, var först ut med att berätta om sitt projekt i klubbarna TSS och SS Svearna med att få fler kvinnor ut på sjön, och bli mer delaktiga i seglandet. Alltså inte bara stå i köket och servera mat till gubbarna som på många andra ställen. Huvudmålet från början hade inget med kappsegling att göra, men resultatet blev ändå fler nya medlemmar i klubbarna och fler kvinnliga deltagare på tävlingarna. Nu är de ett fyrtiotal kvinnor i nätverket och runt femton på de olika kurserna och evenemangen de ordnar.

Gransegel Young Guns var nästa på tur att berätta om årets bravader på havet. Två unga framåt seglare i form av Erik Lindén, Oxelösund och Måns Gustafsson, Strängnäs som båda varit framgångsrika jolleseglare under många år. Flera SM-medaljer i olika klasser. De har känt varandra länge, men tidigare inte seglat ihop. Nu kom de över en FarEast 28, som de fick låna mot att de rustade upp den. Naturligtvis hade de en del nytta av sina kontakter med Gransegel.
De berättade om projektet att segla SeaPilot2star med båten. En båt som kanske inte är optimal för ändamålet. De kapade bland annat bort fyra kvadrat segelyta och lastade ombord 200 kg extra batterier för att få båten lite mer stabil.
När starten gick på måndagförmiddagen den 27 maj hade de bara hunnit träna nån timme tillsammans.
När de några dygn senare klev i land i Oxelösund blev de trea i klassen och bästa FarEast 28 av de tre startande.
Erik och Måns berättade vidare om andra tävlingar de seglat under året, som ÅF Offshore race, ORCi-VM i Haag och SM för FarEast 28. De var också öppna med sina målsättningar och drömmar. Shorthanded mix Offshore står ju numera på OS-programmet från 2024 (tror jag det var). Problemet är väl just att det är mix och att de då måste dela på sig och hitta varsin kvinnlig kompanjon.

Erik passade naturligtvis även på att berätta lite om segelmakeriet han öppnat på Femöre i Oxelösund, dock verkar det inte bli nått samarbete med Gransegel som det ser ut. I stället är en annan partner på väg in.

Hasse Johansson, OxSS, fortsatte sedan snackandet med att informera om OxSS stora evenemang 2019, ORCi-EM. Anmälningarna har börjat komma in och det räknas med 60-70 deltagande båtar. 100 funktionärer behövs, så är du intresserad av att hjälpa till på en stor tävling så kontakta OxSS och Hans Johansson. Kontaktuppgifter >>>
Även boende för seglarna sökes, så råkar du ha ett hus eller lägenhet i närheten så kan du kanske tjäna en hacka.
Det nämndes även att det fanns ett stort intresse bland FarEast 28-seglare att deltaga. Man måste alltså inte ha nån stor racer för att segla ORCi-EM.

På lunchmenyn stog sedan den traditionella gräddstuvade pytt i pannan med ägg och rödbetor. Som vanligt gott!

Priser delades sedan ut. RFs mästerskapsplaketter till medaljörerna på jolle-DM, och utmärkelsen Årets Seglare i Sörmland som jag skriver om i ett eget inlägg.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.