Inför Arkö runt 2018

På lördag seglas Arkö Runt och anmälningslistan är längre än på flera år. Räknar jag rätt är det nu 48 båtar anmälda vilket är sju fler än förra året. Kul! Hoppas detta bidrar till att ytterligare seglare får upp ögonen för denna trevliga tävling till nästa år.

Väderprognosen ser lite osäker ut, och med två dagar kvar till tävling är det inte helt lätt att se vad som händer. I går tydde prognoserna på västliga vindar, svaga och runt 23 grader varmt.
Nu ser det ut som att en kallfront passerar tävlingsområdet på lördag förmiddag, från sydväst. Det kan innebära regn, men i så fall små mängder. Vindarna ser ut att börja från sydost på morgonen för att sedan vid frontpassagen vrida mot sydväst. Vindstyrkan ser ut att bli måttliga fyra till sex meter.

Med denna prognos i tanarna bör det bli medsolsbana, precis som de senaste åren då tävlingsledning vill undvika kryss i Gränsö- och Arkösund.

Kryss söderut och spinnaker hela vägen ”hem” känns ju bra på förhand. Det passar Expressen bra. Sedan är det naturligtvis upp till besättningen att utnyttja förutsättningarna på bästa sätt.
På Tango blir det familjebesättning med pappa, jag och min bror.

De 48 båtarna är indelade i fyra startgrupper. Vi seglar i den första startgruppen med start klockan 9:00.
I startgrupp 1 finns 13 båtar. Sju av dessa seglar utan spinnaker, och sju seglar shorthanded. Det är även sju långsmala båtar.
Vårt mål är naturligtvis att vinna. Men jag antar att det är fler med den målsättningen i gruppen. Roffe ”Plåt” till exempel som deltar med sin One Off-båt Piano. Förra helgen spikade han Nynäshamns Skärgårdssegling med över 100 deltagare, en tävling som han vann även förra året. Roffe har ju även en hel samling med mästerskapsmedaljer, 17 guld tror jag det är, i olika klasser.
Förutom Tango finns ytterligare två Expresser på banan. Båda dessa seglar shorthanded, och den ena dessutom utan spinnaker. Det lär bli en jämn kamp ner mot Arkö på kryssen i alla fall, sedan kan det bli segt för Clas Ljungdahl som kör utan spinnaker.
Två M22 tillhör också våra motståndare i denna klass. Båda brukar segla väl och framförallt Stefan Hultgren som ju seglat hem en hel del SM-medaljer i just M22.
I en M30 seglar Peter Lundqvist som också kan vara med i toppen.
Dessutom tre Rival 22, där två seglar shorthanded utan spinnaker. För en Rival är det nog mindre nackdel att köra utan spinnaker, efter som de har en stor genua.

I startgrupp två får Johan Kindeborg med sin Banner 33 Joker stå ut med att vara favorit. Bakom jagar i första hand Peter Liedholm med Athena 34 Vivett som på senare tid fått riktigt bra fart på sin båt.
Södertäljeseglarna Nisse Nyström, Facil 35 Hambo och Curre Larsson, Dehler 29 ChaPé lär också ligga med högt upp i listan. Speciellt om det blir en ”riktig” kryss på banan.

I startgrupp två finns fyra Dehler 34 DD. Funny Too med Anders Mathson är min klara favorit här, men Doris med Stefan Kindeborg bofast på topp-tio i totalen.
X-332 Extasy med Johan Pettersson vann 2015 och måste naturligtvis räknas till favoriterna här.
Även Richard Jacobsson med A22 Cassandra bör man hålla ett öga på. Även han har vunnit tävlingen totalt, 2014. Men jag tror Jacobsson gärna vill ha lite mer vind än vad prognoserna tyder på.

I startgrupp fyra finns ett gäng kul båtar. Två gamla IOR 1-tonnare har hamnat i Oxelösund, Amanda och Joint Venture. Jag tror dock inte att nån av dessa tar segern i gruppen.
Min favorit är i stället Lasse Bergkvists gäng med Grand Soleil 42 GEP Communication Group.
Förra årets segrare Håkan Karlsson har bytt sin lilla 606 till den något större Aspect 40. Kan han vinna även med den?
Även förra årets tvåa har bytt båt till årets race. Anders Svensson seglade då X-99, men kommer nu till start i en DS37. DS 37 är båtarna som användes vid Match Racingen i Marstrand tidigare, innan någon kom på att flerskrovsbåtar var roligare.
Anders har gått bra med sin DS37 och med mycket kryss och läns tror jag denna båt kan vara perfekt. En tuff utmanare för Bergkvist o Co.

Jag noterar att de 14 första på förra årets resultatlista är med på årets startlista. Ett tufft gäng. Vem vinner? Roffe ”Plåt”? Anders Svensson? eller är det inte dags för en Express?

Arkö Runt >>>

Min statistiklista >>>

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.