Team Pro4u medaljörer på VM

VM i havskappsegling avgjordes nyligen i Nederländska Haag. Flera svenska båtar fanns på plats.
First 36.7 Team Pro4u från Stockholm, KSSS blev bästa svenska båt med guld i amatörklassen samt brons i den öppna klassen.

Nedan följer text från Anders Björk, trimmer på Team Pro4u:

Team Pro4u VM 2018 nr 1Team Pro4u, med skeppare Patrik Forsgren, en First 36.7 tävlande för KSSS tog amatör (Corinthian) guld och ett brons i den öppna klassen i Offshore Sailing Worlds (VM i havskappsegling) klass C som gick i Haag Holland förra veckan och avslutades i helgen.

Tävlingen innehöll två offshore race på totalt 135 distans (seglades med en start och mål) och sju stycken kryss/läns banrace som var och ett var runt två distans, dvs totalt nio deltävlingar. Totalt deltog knappt 100 båtar och över 800 seglare från 15 nationer på VM och Team Pro4u tävlade i den största klassen C med 49 båtar. Team Pro4u fick totalt 73,5 poäng med serien (efter en borträknad): 6, 2, 13, 3, 7,5, 1, 17, 24 och (38,5). Vi lyckades ta två spikar i VM, dels det långa havsracet, som räknades dubbelt och därav gav två poäng, samt ett banrace.

Team Pro4u vann amatörklassen i VM (kallat Corinthian) samt kom trea i den öppna klassen.

– Jag är nöjd med att vi tog medalj på VM i öppna klassen samt att vi vann amatörklassen och detta var ju våra två målsättningar innan VM. Dock var vi denna gång riktigt nära att vinna guld totalt i den öppna klassen efter att ha varit i ledningen större delen av tävlingen men misstagen vi gjorde, framför allt när vi fastnade på en kryssboj flera minuter i strömt vatten med lätta vindar, näst sista dagen var ödesdigra och på den här nivån med hård konkurrens från många duktiga båtar/team med stora resurser kostade de misstagen för mycket och egentligen var det mer eller mindre avgjort inför sista dagen även om vi försökte allt vi kunde då med och försökte gå för guldet istället, säger skeppare och rorsman Patrik Forsgren.
Seglingarna i Holland har haft fint och soligt väder i växlande vindar med lätt till medelvind i det övre registret. Seglingsledningen har lagt bra och rättvisa banor med ett rejält långt offshorerace och bra inshore banor som varit ganska långa. Man har snabbt korrigerat vid vind- och strömskift och lagt nya märken för att göra tävlingarna rättvisa och vi tycker det varit ett mycket väl genomfört arrangemang även i stort.

– Initialt var vi ganska besvikna att vi inte kunde säkra guldet i den öppna klassen i VM som vi drömt om men när man reflekterar och får lite distans till det hela är det ju ända bra att vi som amatörer tar medalj på VM igen och vinner amatörklassen igen och tar hem totalt två medaljer, inget annat team i VM tog hem två medaljer under VM. Sedan kan man reflektera att detta nu är sjunde året i rad sedan år 2012 som vi dels är på pallen i VM eller EM och vinner amatörguldet i VM eller EM och det visar på en långsiktighet, uthållighet och styrka att kunna ”toppa formen” när det väl kommer internationella mästerskap, säger Anders Mårtensson trim.
Vann VM i öppna klass C gjorde ett holländskt team på franska J-112E J LANCE 12 och två kom tyska Italia 9.98 IMMAC FRAM.

– Vi tycker ambitionen för framtiden av ena reglerna som testades i detta mästerskap där man vägde ihop både ORC och IRC-reglerna som är de två dominerande är både intressant och positivt och det är bra att fler båtar kan tävla mot varandra, säger Johan Tuvstedt trim.

Team Pro4u’s transportbesättning seglar just nu båten hem från Holland och vårt nästa stora mål nästa säsong blir EM som arrangeras i Oxelösund i augusti 2019.

– Totalt sett under detta mästerskap har vi lärt oss massor t ex att segla i strömt vatten och vi har också seglat snabbare i vågor både på kryss och läns jämfört än vad vi någonsin gjort så vi har utvecklat oss och blivit bättre. Vidare har vi också en hel lång lista på saker som vi kan förbättra på båten för att bli snabbare. Vårt projekt handlar mycket om ständig utveckling och förbättring och det har vi uppnått och det känns inspirerande att vi har saker som kan göra oss ännu bättre i framtiden och vi ser med tillförsikt fram mot framtiden och någon gång kanske det där VM-guldet trillar in om man har turen med sig ett helt mästerskap och närmare än det vi var i år har vi inte varit, avslutar Patrik Forsgren.
Team Pro4u’s besättning som vann amatörguld och brons i öppna klassen under VM i Holland var:
Patrik Forsgren, skeppare och rorsman
Anders Mårtensson, trim
Johan Tuvstedt, trim
Anders Björk, trim
Oskar Hellblom, keyboard
Oskar Sömermaa, mast
Joakim Hoppe, fördäck
Peter Thorwid, taktiker

Resultaten finns här (välj Open Division eller Corinthian Division): https://www.manage2sail.com/en-US/event/OSW2018#!/results?classId=ClassC

Följ gärna oss i Team Pro4u i framtiden på:
Blogg: https://swe88.wordpress.com
Facebook: https://www.facebook.com/Pro4uSailRacingTeam

Text: Anders Björk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.