ÅFOR 2018 | SRS Multihull

Nästa klass jag tänkte skriva några rader om är flerskrovsklassen. Flerskrovsbåtar har deltagit lite till och från i Gotland Runt-tävlingar genom åren. 1987 fanns en klass med fem flerskrovsbåtar där finska Dava segrade. Sedan dröjde det till 2002 innan det var några flerskrovsbåtar på startlinjen igen. Fram till 2009 deltog enstaka flerskrovsbåtar, främst SeaCart 30 och 60-fotare.

Förra året återuppstod klassen igen och fyra tappra deltagare tog sig till start. Det blev en jämn segling där estniska Cremefraes segrade.

I år är det tio båtar på startlistan och jag tycker det är ganska ovisst vilka som är favoriter, och jag har dålig koll på vilka båttyper som går bra i olika väder. Några kända namn finns ju och enstaka resultat har jag, så jag försöker ändå utse några favoriter.

T29 Plus med Magnus Groth är en båt som jag antar kommer att finnas med. I besättningen finns bland annat rutinerade Noel Barkelius som förra året vann doublehand-klassen med SunFast 3600 Groovie.

Malmö-båten Today, en Farrier 32SR med Anders Roth är min andra favorit. Jag hade dem som segeraspirant även förra året, men då fick de nöja sig med tredjeplatsen. I besättningen finns gott om rutin, bland annat i form av Martin Strandberg som har OS och Americas Cup på sin meritlista. Han blev en gång i tiden trea på optimist-VM, men det var många år sedan…

SeaCart 30 True Look med Peter Myhrström är min tredje favorit. I de få resultatlistor jag sett med flerskrovsbåtar så är True Look ofta högt upp, och de blev tvåa förra året. I besättningen finns Pia L’Obry.

Fjolårsvinnaren, estniska Cremefraes med Heikki Jürilo ska förstås inte räknas bort, men jag tror det blir en ny segrare i år.

Så mina tre vinnarkandidater här är: T29 Plus – Farrier 32SR Today – SeaCart 30 True Look

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.