ÅFOR 2018 | SRS doublehanded

När jag skriver detta är det tisdag förmiddag, och vid en snabb titt på väderprognoserna så ser jag att de inte alls ser ut som igår. Nu visar de kartor jag kollar på nordliga friska vindar på söndag och måndag. Det kan hända mycket ännu med vindarna innan söndag. Men för de som ska segla kan det ju vara bra att redan nu ha koll på väderläget för att skaffa sig en översikt om vad som kan hända.

Nu tänkte jag skriva några rader om deltagarna i doublehanded-klassen, en klass med 28 deltagande båtar vilket är något fler än förra året.

Här finns tävlingens minsta båt, Birdie 24 Khadine med Erik Carlstedt och Theodor Bidö. Denna båt bör uppmärksammas. Dels visar de att man kan delta i en gammal 24-fotare. Och så är det väl en av de yngsta besättningarna på tävlingen.
Khadine är inte en av mina favoriter i klassen, men de fick ju en fin nionde-plats på Sandhamn Opens havsbana bland 20 startande. En plats i mitten kan det nog bli. Men de lär få det ganska ensamt på havet. Näst långsammaste båt i tävlingen är en IW 31 som även den seglar i doublehanded-klassen.

Storfavorit i klassen bör vara SunFast 3600 Groovie med Martin Dubois och Peter Lindström. Seger förra året och tvåa året innan. Dessutom klass-segrar på Seapilot2star och flera topp-placeringar på andra race i Stockholm och Sörmland.
Groovie är ju en modern bred undanvindsbåt, men de har fått riktigt bra fart på båten även på kryss.

Som främsta utmanare till Groovie ser jag J/122 Joule med Marcus Österberg och Mikael Söder från Västerås. Herrarna Österberg/Söder är ständigt med i toppen på shorthanded-tävlingarna, bland annat blev de tvåa 2014 här i ÅFORs doublehanded-klass, då med Dehler 33 Dagmar.
Förra året slutade de sexa, men med ytterligare ett års segling i J-båten kan de nog utmana om pallplatserna.

Diva 34 SC är en helt ny konstruktion som gjorde tävlingsdebut för några veckor sedan på kolfiber-rodret. Resultatet blev en sjundeplats bland över 100 startande.
Diva 34 Rymling seglas av Marcus Lindquist och Mattias Gustafsson, ett par som borde ha stenkoll på hur båten ska seglas. Mattias har väl själv pusslat ihop seglen till båten.

Men det finns naturligtvis ytterligare team som kan och vill vara med där uppe. En som kom in sent på listan är Aspect 40 Perfect med Eric Ygberg och Peter Wennerström. Perfect gick riktigt bra på Seapilot i våras med en tredjeplats i klassen.
Två Beneteau Figaro II finns också med högt upp bland mina favoriter. Tutalör med Klas Ionzon och Christian Martin samt Williwaw med tjejerna Emely Hagen och Anna Drougge.
Tutalör har vi ju vant oss vid att se högt upp i resultatlistorna. Williwaw däremot är lite av en nykomling på banan, men Hagen och Drougge är definitivt inga nykommlingar. Anna Drougge vann för övrigt DH-klassen på ÅFOR 2013.

Mina tre favoriter i klassen är dock SunFast 3600 Groovie – J/122 Joule – Diva 34 SC Rymling.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.