ÅFOR 2018 | Anmälningar 2 juni

Ordinarie anmälningstid har gått ut för ÅF Offshore Race. Det såg ett tag ut som anmälningarna kom in i ganska makligt takt, men nu ser det bättre ut. Jämför man med samma tid förra året så är det fler anmälda till årets race.
214 anmälda förra året mot 223 i år. Och då blev det ju 239 startande förra året, så det finns möjlighet för över 240 startande i år. Det går ju att anmäla sig fram till 17 juni till en högre avgift.

Anmälda i de olika ”klasserna” jämfört med förra året vid samma tid.

ORCi: 35 (47)
SRS: 139 (128)
Shorthanded: 28 (26)
Classic: 11 (11)
Multihull: 10 (4)

ORCi ligger en del minus jämfört med tidigare. En anledning är att fler utländska båtar väljer SRS. Ett antal ORCi-seglare satsar väl på mästerskapet i Holland och är då på väg dit. I övrigt är det ju positivt jämfört med 2017. Kul att flerskrovs-båtarna lyckats samla 10 anmälningar än så länge.

Mer statistik..Utlänningarna ser ut att bli fler än förra året, och framför allt är det tyskarna som är fler än förra året. 14 i år, 9 förra året.

Noterbart är att medellängd på båtarna är den kortaste på de tio år som jag fört denna statistik. I år, just nu är medellängden 11,77 vilket är nästan 40 cm kortare än 2016.
Det syns också i anmälningslistan där det inte finns några riktigt stora båtar, förutom några av classic-seglarna som ju är drygt 20 meter. Tyska Milan, STP 65 är annars den längsta båten med sina 19,81 meter.
Bland de små märks en Birdie 24, som måste hottas till lite för att passera den nedre SRS-gränsen.

Bland de vanligaste båttyperna finns bland annat Arcona 340, X-99 och First 40.7 med fyra deltagare.

Bland tillverkarna är X-yachts störst med 27 anmälda båtar. Dehler som dominerar på Seapilot2star har ”bara” 13 deltagare, än så länge.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.