Sydney Hobart Race startar på tisdag

På tisdag morgon, klockan 03.00 svensk tid, startar ett av de tuffaste seglingsracen, Sydney Hobart Race.

628 nautiska mil på besvärliga vatten. Men det verkar inte bli så blåsigt i år om jag tolkar väderkartorna rätt.

Jag har inte koll på så många svenska deltagare i år, men en har jag hittat. Äventyrerskan Lena Padukova seglar på Beneteau 448 Ocean Gem.

Bland alla kolfiberbåtar återfinns även en klassisk Sparkman & Stewens-båt från början på 1900-talet. Dorade, en 16 meters yawl  i trä. Dorade vann Transatlantic Race från Newport till Plymouth 1931. 1931 och -33 vann Dorade även Fastnet Race och 1936 TransPac.
Australiensiska Adrienne Callahan är navigatör på Dorade.

En annan klassisk S&S-båt är den kända Kialoa II som på 60- och 70-talet seglade hem diverse topp-placeringar med ägaren Jim Kilroy, USA. Numera seglar båten under australiensisk flagg.

Men det är väl nån av 100-fotarna som kommer först till målet i Hobart och snor uppmärksamheten från alla andra.

Peter Harburg har förvärvat gamla Alfa Romeo/Esimit Europa som därmed blivit Black Jack. 100 fot lång och med en och annan meriterad seglare ombord så lär de i alla fall synas en del.

Före detta Perpetual Loyal har nu hamnat hos australiensaren Christian Beck och seglar nu under namnet Infotrack. Tom Slingsby får äran att styra den Juan K designade 100-fotaren mot line honours.

Jim Cooney har köpt en av de snabbaste båtarna, Comanche som han kommer att styra själv tillsammans med sin 20-åriga dotter Julia och 19-årige son James. Familjesegling alltså… Men förutom familjen Cooney finns en hel del meriterade seglare ombord som till exempel James Spithill.

Mark Richards rattar Bob Oatleys Wild Oats XI med Ian Burns och Juan Vila som navigatörer. Det blir körigt för mr Vila då han ju i skrivande stund sitter ombord på Volvo Ocean Race-båten Mapfre som väntas i mål på söndag. Åtta gånger har ”WOXI” tagit line honours, först i mål på Sydney Hobart Race. Men motståndet blir hårdare för varje år då det ju dyker upp fler och fler snabba båtar.

Nån av dessa fyra lär väl vara först i mål. Sedan finns ju en polsk Grand Mistral 80 och nån VO 70, men dessa bör inte hänga med i den kampen.

Här http://www.rolexsydneyhobart.com/ kan man följa tävlingen, och nånstans kan man säkert se starten live, om man är vaken klockan tre på tisdag morgon förståss.

 

 

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.