Vestas vann först till Lisabon

vestasFörsta etappen av Volvo Ocean Race är avgjord och det blev dansk/amerikanska Vestas 11th Hour Racing som tog spiken. Lite oväntat kanske, men de seglade stabilt och såg ut att ha hygglig koll på konkurenterna.

Målgången på lördagen blev seg och samtidigt lite dramatisk när vinden i inloppet till Lisabons hamn levde sitt eget liv nedanför de höga bergen.

Favoriterna Mapfre och Dongfeng gled i mål som tvåa och trea.
Scallywag hängde bättre med än vad jag väntat mig och blev femma på sträckan, och holländska Brunell var då motsatsen, sämre än vad jag väntade mig då de hade fullt sjå med att undvika jumboplatsen.
Turn The Tide on Plastic med svenske Martin Strömberg ombord tog sista platsen, inte helt oväntat med tanke på att de har en ung och förhållandevis orutinerad besättning. Kanske var det även en nackdel på denna etapp med 10 personer i besättningen mot de andra båtarna som de flesta hade 8 i besättningen.

Jag tycker holländska AkzoNobel skötte sig riktigt bra med tanke på allt strul precis innan start där skepparen Tienpont fick sparken en vecka innan start och sedan kom tillbaka bara timmar innan start, vilket resulterade i flera andra avhopp och inlånade besättningsmän. Inte helt optimalt.

Brunell har under veckan rapporterat problem med kölen. Är inte så insatt i det, men kanske kan det vara en bidragande orsak till deras placering.
På Scallywag ramlade plötsligt förseglet ner i mörkret sedan en sprint i en schackel lossnat. Annars har det varit rätt lugnt, och det ska det väl vara med nyrenoverade entypsbåtar och första etappen.

Lisabon In-Port Race seglas dumt nog på fredag (3 Nov), då jobbar jag ju… Och starten på etapp 2 sker på söndag.
Till Kapstaden är det sedan cirka 7000 Nm vilket lär sätta båtar och besättningar lite mer på prov.

Volvo Ocean Race >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *