Arkö Runt uppdaterar

Arkö Runt slog i somras bottenrekord i antal deltagare. Nu tar arrangören OxSS nya grepp för att locka seglarna ut på banan. Många punkter ser intressanta ut tycker jag.

1) Först och främst flyttas tävlingen till 9 september. Personligen tycker jag det är lite sent, men i Västerås seglas tävlingen Höstkroken samma helg och dit kommer många båtar från andra klubbar. I Västervik seglas Byxelkroken nån vecka senare och dit kan man transportera sig, så det borde funka för seglarna att ta sig till Oxelösund i början av september. Tyvärr ”snodde” de Trosas helg för Höstseglingen, men jag vill säga att OxSS frågade oss om lov först, och vi godkände det och la Höstseglingen lite senare.

2) 10 minuter mellan samtliga startgrupper. Om jag minns rätt har det tidigare varit halvtimmar mellan starterna tidigare. Tanken, som jag förstår det är att de större ska segla om de mindre tidigare på banan, det vill säga när det är öppnare vatten och inte så trångt. Men halvtimmes-starter trängs alla som mest just runt Arkö, och där blir det trångt. Jag tycker dock det är kul när det är trångt, till viss del.

3) Egen klass för Shorthanded. Bra tycker jag, och SRSs tillämpas samt att shorthanded-klassen startar först. Vi får väl hoppas att det inte blir morgonbleke som 2016 då.

4) Tidtagning vid Arkö. Bra! Det har jag efterlyst. På en sådan här lång bana är det kul att se mellantider. Var var det vi tappade nånstans? Nu är dessutom tanken att det ska publiceras resultatlistor för ”etapp 1″, ”etapp 2″ och totalt. En tanke jag har är ju också att har man en mellantid vid Arkö har man också en reservplan om vinden skulle dö ut och ingen hinner i mål. Man kan ju avkorta banan, men med en mellantid har man en automatisk avkortning om man vill.

5) Fredagkvällen blir Pubkväll med underhållning. Bra tycker jag. Även om jag inte är nån partytyp så vet jag att sådant kan locka seglare. Att tänka på för de med mindre båtar är att det finns små stugor att hyra vid hamnen för 500:- per natt. Jag har haft funderingar på att hyra en sådan stuga som alternativ till att bo i en racing-Express.

6) Lördagkväll med grill och dans. Inget nytt, men varför ändra på det. Denna del har vad jag förstår varit omtyckt och välbesökt. Riktigt bra kostnad brukar det vara också.

7) ”klubb-unika” hemseglingar. Respektive klubb kan arrangera kappsegling hem från Oxelösund, och OxSS sköter starterna. Kul idé som jag faktiskt själv tänkt på. Får vi ihop ett antal TBK-båtar som racar genom Espskärsleden och Stendörren till Trosa?

8) Klubbar som arrangerar hemsegling erbjuds halva startavgiften på Arkö runt. Ja, fortsättning på föregående punkt.

Ett antal bra punkter tycker jag, och framför allt är det bra med arrangörer som inte bara sitter still och skyller deltagarnedgången på SRS och annat.

Och enligt infon från arrangören ”kommer det mera”.

Formell inbjudan och anmälan till tävlingen publiceras 1 augusti på OxSS hemsida.

Nu har jag/vi på Tango en del att fundera på. Ska vi köra shorthanded eller inte? Och ska vi köra Arkö Runt? Samma helg seglas Nordic Yachts Open, en shorthanded-segling med Bullandö som bas. Det var förra året över 100 båtar på startlinjen och jag har funderingar på att man möjligen han hyra/låna en Express där uppe och ta med våra egna segel.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.