Lions Kanna 17 september med nya idéer

Jolletävlingen Lions Kanna har seglats i Trosa sedan 1989, och jag har varit med alla år. Första åren som seglare och sedan som arrangör. Numera är tävlingen en lokal regatta, men samlar ändå över 30 seglare.

Deltagarrekordet är från 1990 då 70 jollar fanns på startlistan. Då ingick tävlingen i Sörmlandscupen, men sedan några år tillbaks finns ingen Sörmlandscup. I ett försök att få fler deltagare valde man att slå samman Sörmlandscupen med kringliggande distrikt till Mälardalscupen. Lions Kanna fick då inte plats i den nya cupen, men vi klarar oss uppenbarligen bra ändå. I alla fall hittills. 2011 startade 19 seglare, förra året 32.

Optimistklasserna står sig väl, medan de större jollarna har minskat betydligt. Enstaka Laser och E-jolle-seglare har anmält sig de senaste åren, men ofta backar de ur när de ser att det bara ett par båtar i klassen.

Men det finns båtar, så nu testar vi något nytt. Varför inte en öppen klass som seglas efter handikappsystemet SRS? Optimist och Zoom 8 bjuds in till egen klass, liksom Laser Std som jag tror kan få flera deltagare.
Andra jollar som till exempel E-jolle, Laser Radial, Laser 4.7 kan då anmäla sig och segla mot varandra genom SRS. Och det finns ju fler jolletyper som har SRS-tal. 2krona till exempel.
Det krävs dock lite mer personal på startfartyget för att köra efter SRS. Tider måste ju tas på alla vid målgång.

Men det återstår att se om det blir några andra jollar än de vanliga Optimisterna och Zoom 8-båtarna.

”Kannan”

Förutom tävlingen i klasserna tävlas det också om ett lagpris där ett stort vandringspris tillfaller bästa klubb. Oxelösunds SS innehar pokalen och jag antar att det finns andra klubbar som är sugna på att ta ”kannan” från OxSS. Jag tror även Trosa BK kan komma att vara med i kampen om ”Kannan” i år.
Jag hoppas det blir runt 30 seglare även i år. I Trosa har vi haft fulltaliga seglarskolor och förhoppningsvis vågar några sig på tävlingen Lions Kanna. Både OxSS och NySS har ju sedan tidigare god fart på sin ungdomsverksamhet, så där borde det dyka upp ett antal seglare.
Oaxens BK har en del seglare, men de dök inte upp förra året. Och från Södertäljeklubbarna hoppas jag på ett gäng seglare.

Mer om Lions Kanna >>>

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.