Sörmlandsregattan | Vindvridet

Väderprognoserna inför lördagens tävling var ganska osäkra och varierade en del. I bland skulle det blåsa hårt, ibland lätta vindar. Morgonens prognos tydde på nordlig vind upp mot tio meter som skulle avta under dagen.
Vi hade tidigt bestämt oss för att segla shorthanded, bara pappa och jag. Dels ger det bra rabatt på SRS-talet för vår del och så är det ju inte helt lätt att hitta besättning. Blåser det lätta eller måttliga vindar kan det vara lönsamt att segla på två, i alla fall om man som vi är vana att hantera båten.

18 båtar blev det till slut på startlistan, en lämnade återbud och en besättning bytte båt så 17 kom till start. Ingen lysande siffra kanske. Den här tävlingen borde locka många fler seglare, men det är som vanligt svårt att locka ut de som inte seglar så ofta. Och informationen har också svårt att nå ut i vissa klubbar. Östertälje hade till exempel bara en båt på banan. Då satt i och för sig familjen Sundin i startbåten och Christer Björk seglade Sandhamn Open, men det finns väl fler? Järna Båtklubb syntes inte till alls. Järnaseglarna nöjer sig kanske med att kajka runt Brunskär.

Pappa och jag lämnade bryggan och seglade ut en timme före start. Väl ute på Fågelöfjärden blåste det friskt. Vi gled runt där ute och trimmade in segel och besättning. Att kolla vindriktning tyckte vi inte var så viktigt. Det var ju halvvindsstart, och den eventuella kryss som skulle bli var ganska kort och dessutom långt bort. Kanske var det dagens stora misstag.

Det större båtarna startade efter 11:30 och de mindre, som vi tillhör, startade 11:45. I den här tävlingen utförs starten med ett så kallat startfönster där båtarna har 10 minuter på sig att starta, och tiden tas vid varje båts repektive start. På så vis blir det ingen trängsel och vi arrangörer trodde det skulle locka några av de mer orutinerade seglarna, men så har det inte riktigt blivit. Däremot har vi kappseglare lärt oss att uppskatta denna startmetod. Det tillkommer ju något nytt här. Ska man starta före eller efter sina konkurrenter? Kommer vinden att öka eller minska?

Själva hade vi bestämt att om möjligt starta förre Albin 78:an med Jan Lindmark och Hasse Lundén. Startar man efter kan man bli luffad ända till Landsort om Hasse skulle vara på det humöret, vilken han ofta är.
Nu kom vi iväg först, nästan direkt på signalen. Vi visste att det skulle vara tätt mellan båtarna så vi ville gärna vara först för att kunna segla i fri vind. Att segla i störda vindar kan man tappa mycket på.

Vi fick med oss en NF med Joakim Lindholm tidigt och vi ledde tidigt startgruppen ut i skärgården. Bakom följde de tre andra båtarna i vår startgrupp. Comfortina 32 med Thomas Rundberg, First 32 med Peter Wikström och Albin 78 med Jan Lindmark.

Bort mot den första rundningen, pricken Knytnäven, blev det ”drag race” med den byiga vinden rakt i sidan. Inget som gynnar en Express med bara två gubbar ombord. Men jag tror inte det var nån favoritbog för de övriga i vår grupp heller. Möjligen NF-båten som gick riktigt bra trots att Joakim seglade singlehanded. Han lyckades smita förbi oss och vara först till pricken. De andra höll sig på behörigt avstånd bakom, men när Fisrt 32 Jazz med rutinerade Peter Wikström väl kom fri från Comfortinan närmade de sig och efter pricken var de ikapp oss.

Till min förvåning klarade de dock inte av att gå lika högt i vind som oss. Efter pricken sträckte vi upp mot nästa röda prick söder om Äspskär och NF och Firsten gled ner i lä. Vi gick mycket högre. Inte så fort, men tillräckligt för att det skulle bli ett stort avstånd. Vi styrde så högt att vi utan större problem kom förbi Hornökultsgrundet, medan konkurrenterna fick slå, och de gick långt bakom. Men det var här det gick fel. När vinden nu vred från nordväst till nord skulle ju vi ha slagit upp norrut. Men jag var orolig för att hamna i lä bakom berget vid Hasselö och vi kryssade oss ut mot Stångskär i stället. Alla andra gick ut på andra kanten. När vi väl var ute i Södertäljeleden och slog norrut hade ju vinden vridit tillbaks mot nordväst och de som låg på västsidan fick världens lyft och passerade långt före. First 32 Jazz var säker ett par hundra meter före och även Comfortinan lyckades smita förbi.

På kvällen satt jag hemma i soffan och kollade vindstatistiken på Sjöfartsverkets hemsida och så vindarna i området. Strax norr om där vi seglade finns en rapportstation. Den visade klart och tydligt på en huvudvind som blåste från 320 till 330 grader. Men med ojämna mellanrum kastade det sig in vind från norr, runt noll grader. Vindvrid på mellan 30 till 40 grader. Och de kom inte regelbundet, och inte så ofta heller. Ibland var det över en timme mellan vriden. Tror inte jag varit med om nått liknande. Att ligga på fel kant när vinden vrider 30 grader gör förståss att tävlingen i princip är körd. Här tappade vi minuter, kanske upp mot tio minuter.
På statistiken kunde man också se vindstyrkan som i medelvind ”bara” var fem sex meter. Men byvinden låg ibland på över 12 m/s. Det förklarar ju att vi kastades omkull med vatten på däck som följd när jag inte hann med att släppa på skoten.
Att segla shorthanded i den här vinden med en Express är tufft. Pa öppna bogarna hade jag fockskotet i en hand och storskotet i den andra. Och så ska man ju försöka burka så mycket det bara går samtidigt som jag ska försöka navigera och hålla koll på vindvriden. Vindvriden missade vi uppenbarligen, men i övrigt gick båten fort idag.

IMG_0756

Så här ska man inte kryssa. (Från syd till norr). Efter första slaget borde vi ju fortsatt minst dubbelt så långt mot NV, innan vi slog tillbaka upp mot NO.

Banan vände uppe vid Pipskär där en läns väntade ner utanför Grönsö. First 32 Jazz var förståss långt före. Comfortinan rundade några båtländer före oss medan NF:en och Albin 78 som tur var, låg en bit bakom. Båda dock med lägre SRS-tal och därmed ett stort hot ändå.

Vi såg att det bakom oss blåste hårt. Båtar lutade och skummet yrde på vattnet, så vi fegade och hissade inte spinnakern. Gubbarna på Albin 78:an hissade förståss men strulade en del, och frågan är om det tjänade så mycket. Tango klarade sig överaskande bra utan spinnaker. Över åtta knop ibland och nästan aldrig under sex på hela sträckan. Vi gick snabbaren än Comfortinan och passerade dem. Vi gippade runt det lite läskiga Grönsögrundet och styrde ner mot Korsholmen och vår närgångne följeslagare Comfortinan sökte nu upp oss och gick upp i lovart. Vi valde att låta bli att bråka och släppa de förbi oss och i stället jaga vid tillfälle. Vi tävlar ju mot alla och vill inte förlora tid på att bråka med en båt.

Efter Korsholmen bar det iväg mot Djupgrund, och åter är det en öppen bidevindsbog där vi inte kan utnyttja vår möjlighet att segla högt. Svårt då att segla ikapp en 32-fotare. Men vi gick skapligt och hängde med bra. NF:en bakom och Albin 78 längre bak tappade, men jag tyckte de var för nära ändå.
Vi föll av runt Djupgrundspricken och transporterade oss ner till Knytnäven där vi åter skulle lova.
Från Knytnäven till mål var det en ganska lång sträcka och en möjlighet till lite vägval för att om möjligt passera Comfortinan. Farten oss emellan var dock oerhört jämn, men nog tog vi nån meter. I sundet mellan Fågelö och Krogskär stannade de till i den lite lättare vinden och vi gled närmare. De hade dock koll på oss och styrde mot lovarts målmärke, som i det här fallet var målbåten. Vi visste att om vi möjligen skulle komma ikapp så skulle de trolige köra oss utanför mållinjen. Men vi kom aldrig så nära. Tio sekunder skiljde i mål.
First 32:an Jazz var över fem minuter före, men borde ha varit efter med tanke på SRS-talet. NF:en var inte allt för långt bak och Albin 78 skulle nog slå oss. Det fanns risk att vi skulle bli sist.

Båtarna på stora banan närmade sig bakifrån men hann i år inte förbi de små båtarna. Arcona 340 Tiki Minos var först i mål av de stora, men det skulle inte räcka till seger.

I stora klassen vann i stället Rickard Jacobsson från Oxelösund med sin A22 Cassandra. Tvåa blev Owe Neidestam från Södertälje BK med Diva 39 Bigarraue. Trea kom en av mina förhandsfavoriter Johan Karlsson med Arcona 340 Tiki Minos.
Jag såg det inte själv, men jag hörde att en båt med spinnaker fick en broach just vid mållinjen och satte skräck i målfunktionärerna. Det sägs att det var Arconan, men det har jag inte i skrivande stund fått bekräftat.
En lättare grundstötning inträffade också.
På det stora hela var det väldigt jämnt i den här klassen. Mellan ettan och tian skiljde bara drygt sju minuter, och det är lite på över tre timmars segling.

I den lilla klassen segrade Peter Wikström, Trosa BK med en First 32 vid namn Jazz. Jazz gick ju helt rätt på kryssen och det var där seglingen avgjordes, i alla fall i den här klassen.
Janne Lindmark med sin Albin 78 Susanna tog andraplatsen och pappa och jag lyckades trots allt knipa tredjeplatsen med 24 sekunders marginal till Comfortinan och mindre än en minut till NF:en.
Min känsla är att vi ändå gick ganska bra, förutom den där vägvalsmissen på kryssen. Vi hade riktigt bra fart på de öppna bogarna som ju inte är nån Express-bog precis. Men det gäller att jobba max med trimmet. Focken SKA skotas i relingen så fort man faller av från dikt bidevind. Och jag trimmar både storskot och fockskot hela tiden. Dessa läggs bara fast i skotråttan när jag ska läsa sjökort eller dra i nån annan tamp. Skotpunkten på focken trimmas efter vindbyarna. Tyvärr ”krachade” dock skotlåset för just fockens trim och det blev lite svårt att använda den. Lägg där till att både pappas och min vikt behövs på relingen hela tiden. Lämnar jag relingen sjunker farten märkbart. Det handlar om tiondelar. Men ibland måste man ner. Navigering, dricka, kameran, reservdelar. Ja, i går blev det inget fota under racet. En kort filmsnutt han jag få upp på Facebook under länsen, mest för att testa. Äta får man göra före eller efter racet, men dricka måste man, annars orkar man inte jobba.

Folk sa att det var kallt i går. Jag var blöt av svett när jag kom i land.

Efter racet blev det så prisutdeling i hamnen och hamburgergrillning. Kul att i princip alla deltagare dök upp även där.
Tyvärr levererade jag lite fel tider i den lilla gruppen. Placeringarna var rätt, men en siffra hade smugit sig in fel på First 32 Jazz som fick en alldeles för bra tid. Nog för att de seglade bra, men de vann inte med nästan en kvart som jag sa.

Det förekom ju en klubbtävling också, och den tog Trosa Båtklubb hem genom att bland annat knipa alla tre pallplatser i den lilla klassen. Och ett tips till de andra klubbarna, det kan vara att ha båtar i den klass om har färre deltagare. Den tredjeplats i en klass med fem båtar är ju lika mycket värd som en trea i en klass med 12 båtar.

De flesta seglarna var nöjda med dagen, och segraren Rickard Jacobsson från Oxelösund ”lovade” att komma tillbaka nästa år och segla. Jag hoppas att han får med sig fler Oxelösundbåtar då.

Jag vill också passa på att tacka alla som hjälp till med detta evenemang. Förutom jag så var det Lars Sundin, Eva Sundin, Thomas Rundberg, Anders Österberg, Jan Eklund, Patrick Fällman, Conny Eriksson och även pappa som bidrog med en skvätt tändvätska till grillen, och att transportera den minst sagt tunga grillen tillbaka till klubben.

Kompletta resultat >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Sörmlandsregattan | Vindvridet

 1. Gunnar Frostell
  13 juni, 2016 at 20:05

  Sörmlandsregattan är en trevlig segling. Om det var sjutton båtar som kom till start och vi räknar med ett snitt på 4 personer per båt så engagerar regattan ett sjuttiotal personer varav kanske ett femtiotal stannar till prisutdelningen (är man som en av mina gastar småbarnsfar som kör fram och tillbaka Gävle – Trosa kan man ha viss förståelse för en viss hemlängtan). Då kan det kännas lite förödmjukande att man eendast räknar upp de tre första placeringarna och lämnar åt övriga att ta sig fram för att leta upp sitt resultat i en framlagd Lap-top. Jag vet att vi talar om ideella krafter, men nog borde det gå att få ut resultatet på nätet någon timme efter prisutdelningen? Gärna med ett på förhand annonserat sökord. Jag tror mig inte vara mer korkad än den genomsnittlige deltagaren, men har fortfarande efter matchen Sverige Irland på måndag kväll inte lyckats hitta en regelrätt (och rätt) resultatlista utan att leta i redaktionell text. Kom Nisse Nyström verkligen fyra i stora klassen, eller var det Diva 39:an som gjorde det? Var finns den officiella resultatlistan och när presenterades den där? Undrar sura Gunnar. Som ändå är tacksam för de insatser som görs av er funktionärer! Tack ska ni ha för den här gången.

  • 13 juni, 2016 at 22:26

   Resultaten finns direkt från att de är räknade via Trosa Båtklubbs hemsida, vilket jag borde sagt, om jag inte sa det. Via SBS sida kommer de inte lika snabbt efter som det är en person som sköter den hemsidan som inte är inblandad i seglingen.
   Resultaten finns också länkade från ovanstående inlägg.

   Att jag inte läste upp hela resultaten under prisutdeling var ett misstag av mig. Jag brukar göra det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.