Seapilot 2star | Flera tabeller och vinnare

Om man inte vunnit totalt, eller vunnit nån klass brukar man ofta höra från seglare, ”vi blev i alla fall bästa standardbåt”, eller ”bästa svenska”, eller något liknande. Många är ju tävlingsmänniskor och försöker ofta hitta något man är bäst på. Jag också.

Nu har jag med resultatlistan som grund gjort en massa resultatlistor och tabeller över olika kategorier.

Jag börjar med de kvinnliga seglarna som det ju faktiskt delas ut pris för i Seapilot2star-tävlingen.
I år blev det bara sex tjejer i racet. Ett tag var det tio anmälda, men de föll bort en efter en av olika anledningar. Det borde kunna vara fler. Segla kan de ju. Det ser man ju inte minst på resultaten.

Som synes i min tabell nedan var det Team Mobline med Pär Lindforss och Nadine Kugel som blir bästa båt med minst 50% kvinnor ombord. Grattis!

Båt med minst en kvinnlig seglare 62,50
1 Team Mobline H-35 KSSS 231 Pär Lindforss Nadine Kugel 10
2 Falken X-99 Norrköpings SK 39 Anders Svensson Hanna Svensson 43
3 White Knuckles Prima 38 Morarnas BK 6501 Fredrik Siljelöf Elin Sikell Lundin 70
4 Mumle Albin Nova Söderköpings BK 36 Lars Malm Kajsa Malm 72
5 Existens Dynamic 35 Westerviks SS Wikingarna 56 Bo Fransson Linda Fransson 89
6 Flax Linjett 33 KSSS 14 Martin Svenzon Joanna Brovik 91

Jag har också roat mig med att se tillbaka lite för att kolla tidigare resultat för kvinnliga seglare. Bästa kvinnliga placering tidigare är ju förståss rutinerade Anna Drougge som 2013 blev fyra totalt då hon seglade med Martin Angsell i en Xp 33. Året efter, 2014 slutade Susanna Kull på femte plats totalt tillsammans med sin pappa Johan och båten La Ganadora, en Arcona 370. Redan 2008 seglade Marianne Vallin tillsammans med Bengt Vallin in på en åttonde plats med sin Linjett 35 Fresia.

Jag brukar också i min statistik notera vilka deltagare som är ”rookies” i tävlingen. Det vill säga båtar med besättning där ingen har deltagit tidigare. I år deltog faktiskt hela 19 rookie-besättningar, och förhoppningsvis är de nöjda och återkommer nästa år. Pris till bästa rookie tror jag inte det delas ut något i verkligheten. Jag kanske skulle bidra med ett sådant pris…
Den som seglade snabbast av årets nykomlingar är Wasa 34 Ezmeralda med Jan-Erik och Jonas Sandh från Södertälje BK.
Notera att bästa rookie kom på 21 plats i totalen. Förra året placerade sig bästa rookie på 25 plats. Med andra ord är det inte helt enkelt för nykommligar att placera sig riktigt högt upp. Det krävs rutin för tävlingar av detta slag.
Siffran högst upp till höger i tabellerna visar genomsnittsplacering för respektive kategori.

Nedan topp-sex-tabellen för rookies.

Rookies 65,63
1 Ezmeralda Wasa 34 Södertälje BK 9445 Jan-Erik Sandh Jonas Sandh 21
2 EllvAnn Pronavia 38 Westerviks SS Wikingarna 126 Lars Billström Mikael Fallsjö 30
3 Tabasco Arcona 340 Ekolns SK 53 Thomas Bäckstadi Anders Sundqvist 31
4 Black Pearl Finn-Flyer 36 KSSS 8 Håkan Mildh Svensson Lars Ulvdell 32
5 Lotus Finn-Flyer 31 Wasa SF (Finland) 7227 Michael Wahlroos Christian Sundman 38
6 Rebecca Grand Soleil 43 B Stockholm YC 115600 Lars Bergfeldt Kurt Rosander 46

Kompletta listor finns här >>>>

Jag har också en tabell för båtar utan SRS-mätbrev, och bästa ”tabellbåt” blev X-99 Falken med Anders och Hanna Svensson. Jag publicerar inte alla tabeller i inlägget. Ni som är intresserade får klicka er in på länken ovan och studera mina siffror.

I SRS finns ju sedan ett par år tillbaks en klassning som är tänkt för att lättare kunna jämföra båtar med liknande egenskaper. Dock tror jag aldrig jag sett någon arrangör använda sig av den. Jag har dock sammanställt resultat för de olika SRS-klasserna. Cruisingbåtarna (Cr) fick dock inte vara med i min sammanställning då dessa var bara en till antalet i år.

Snabbast snittplacering blev precis som förra året (R/S) Racer/sportbåt. Och det trots att två av R/S-båtarna bröt. 49,6 är snittplaceringen för dessa.
(C/R) Cruiser/racer som är de flesta båtarna fick en snittplacering på 52,9 och (LS) Långsmala fick 54 som snittplacering.
Även om ordningen är densamma som förra året tror jag inte man kan dra några speciella slutsatser. Snittplaceringarna mellan de olika klasserna är så jämn att en enda båts slutresultat kan påverka.

Går vi över och jämför olika båtfabrikat så brukar X-båtar och Dehler-båtar hamna högt upp i denna jämförelse. Men i år blev listan helt annorlunda. Det båtfabrikat som hade bäst genomsnittsplacering i år är J-båtarna. 19,6 är deras genomsnittsplacering vilket är mycket bra. Tre av fem J/båtar hamnade ju på topp-tio totalt. Finn-Flyer och Jeanneau följer sedan på andra och tredje plats.

För J/båtarna finns det för övrigt ett vandringspris som då i år tillfaller Team Wonderboo med Lars Bergqvist och Jan Fogelberg. Ska man skänka ett pris så ska man väl se till att det är ett pris som man själv kan vinna :-) För visst var det väl så att det var Lars Bergqvist som fixade J-båtspriset till tävlingen? Inget fel i det. Tvärt om är det bra med felr priser som kan locka fler seglare.

X-båtar och Dehler hamnar ”bara” femma respektive sexa. Men en sak jag noterar är att båttypen X-332 och Dehler 34 DD placerar sig allmänt högt upp. Fyra 332:or deltog och den sämsta blev 26. Och den sämsta Dehler 34 DD blev 37. Två båttyper som är väldigt allround och ofta seglas av duktiga seglare.

Ett båtfabrikat som inte hade någon lyckad tävling var SwedeStar som hamnade sist av båtfabrikaten med en genomsnittsplacering på 86.

Jag har även sammanställt statistik för deltagande klubbar. Och som i de andra fallen har jag bara tagit med de som är två eller fler.
Och jag talar gärna om vilken klubb som hamnar högst upp på min lista. Trosa Båtklubb! :-) Förra året blev ”vi” tvåa och i år hamnade vi överst. Den genomsnittliga placeringen för TBK-båtarna blev 25. Bakom följer den finska klubben Wasa Segelförening och sedan Södertälje Båtsällskap.

Jag garanterar inte att allt är riktigt. Just det här med klubbarna är lite knepigt då många i anmälningslistan står med klubbförkortningar och då är det ibland lite knepigt att lista ut vilken klubb det är. Och så kan jag ju både skriva och räkna fel. Sådan händer.

Kompletta listor finns här >>>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.