Seapilot 2star | Måndag eftermiddag

Klockan är cirka halvtre när jag skriver detta inlägg. Solen skiner och det är en bit över 20 grader varmt här på land. Ute på havet blåser det cirka sju meter från nordost.

Starterna på morgonen/förmiddagen flöt på bra och det var oftast favoriterna som tog kommandot direkt på startlinjen. Några var riktigt nära tjuvstart.

Till att börja med blåste vinden så att det gick att föra spinnaker ut från starten, men allt efter som vred det långsamt mot och i sista start blev det nästan kryss ut.

De flesta fick sedan kryssa förbi Hävringe bort mot rundningen av Kränkan. Gissningsvis är det nu halvvind ner mot Visby och kanske kan några båtar föra gennaker eller code-seglel. Jag är dock mycket tveksam till om det är spinnakervindar.

Det ser ut att gå fort och Dominant 95 Eländet som ligger i täten ”landar” nog i Visby redan före klockan 20 i kväll.

De flesta ligger som på ett snöre efter varandra, men J/80 Team Wonderboo har gett sig ut på ett eget spår väster om övriga. Möjligen håller de låg kurs för att kunna föra gennaker och segla snabbt. Men de måste ju lova upp mot Visby sedan. Återstår att se om det lönar sig.

Vindstyrkan nu halvtre är cirka sju meter vid Visby, och vissa prognoser talar om ökande vind, men vissa talar om något avtagande mot kvällen, och närmare Gotland.

Många båtar verkar tyvärr inte ha AIS:en i funktion ordentligt. Flera båtar har inte uppdaterats sedan före start, och sådant gör förståss racet svårare att följa.

Dominant 95 Eländet ser ut att gå riktigt fort. Just när är de nästan en timme före Dehler 29 Funny på seglad tid, och då har de lägre mättal. Funny ligger ”bara” femma i startgrupp ett, som bäst. Fyra båtar saknar position och minst en av dessa ligger med högt upp.

De flesta favoriterna är med högt upp.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.