Seapilot 2star | Dagen innan start

Pappa och jag tog en sväng till Oxelösund för att kolla in deltagarna inför måndagens start. Det finns ju många olika båtar att spana in, och en och annan seglare att prata med. Kända och okända.

Ytterligare två båtar har strukits från startlistan. Den ena är J/92 Jolie och den andra är First 40.7 Blueprint som ju jag hade som tänkbar utmanare till prispallen i startgrupp sju.

Det såg lite spänt ut bland seglarna på bryggan. Det blåste på söndagseftermiddagen en bra bit över tio meter ute på havet. Landsort visade över 15 ibland. De flesta hoppas förståss på avtagande vindar.

Vindprognosen för morgondagen tyder på vindar runt åtta till tio meter. Riktning runt nordost. Det ser alltså ut att bli halvvind från Gustaf Dahlén över till Visby. Troligen kommer det inte gå att föra spinnaker. Möjligen har några båtar gennaker-segel som kan föras på en brant halvvindsbog.

Pogo 30 Bianca II från Finland. Foto: Jim Q

Det finska teamet på Pogo 30 Bianca II, Timo Suojärvi och Matt Hogdson har inget mot en massa undanvindsbogar. De tyckte prognoserna såg lovande ut, och det ska bli kul med en snabb resa till Visby.
Kryss är dock inte båtens starka sida, men Timo berättade att båten ändå kryssar rätt okej, bara det blåser ordentligt. Inte under fem meter för då suger den bara fast.

Kjell Enbom funderar över måndagens vindar. Foto: Jim Q.

Vi träffade också på våra vänner från Trosa. Först Kjell Enbom och Thor Rölvåg som seglar Dehler 34 DD Rabalder. Jag tyckte de såg lite spända ut ;-) De såg gärna att vinden vrider lite mer mot nord på onsdag så det blir en fin kryss norrut mot Gustaf Dahlén på etapp 3.

Som åskådare skulle jag själv gärna se en annan vindriktning. Det händer för lite när det blir halvvindsbogar, och racet ser ju också ut att gå snabbt. Jag vill ha många timmar framför datorn. Svagare vind och mer kryss eller läns är ju förståss min önskan.

Första start går klockan åtta på måndag morgon och sänds live på http://www.seapilot2star.se/ . Där finns även filmsnuttar som de tävlande laddar upp från tävlingen. Där finns också karta och ”leaderboard” som uppdateras live.

Det ser ut att bli halvvindsstart, och det är väl tveksamt om vi får se några undanvindssegel i starterna. En bit utanför hamnen styr seglarna mer österut och det blir således mer bidevind. Ett par sjömärken ska passeras på rätt sida innan man når fyren Gustaf Dahlén och styr mot Visby. Gissningsvis når de första båtarna Visby vid 21-tiden. Förra året kom de första till Visby strax före 22, men i år går det snabbare tror jag. Tyvärr har jag inget routingprogram att använda själv.

Det meckas in i det sista på många båtar. Foto: Jim Q

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Seapilot 2star | Dagen innan start

 1. Tommi
  29 maj, 2016 at 18:30

  Kommer du också att vara på plats imorgon bitti?

  • 29 maj, 2016 at 19:08

   Japp. Jag är med och snackar på live-sändningen från starten.

   • Tommi
    29 maj, 2016 at 20:14

    OK, jag kommer och fotar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.