Allsvenskan drar igång

Foto: Jim Qvarnström

Till helgen är det säsongspremiär för Allsvenskan i segling. Tävlingsplatsen är Vättern och Motala. 18 klubbar, varav fyra nya ska göra upp under året.

I år seglas det fyra regattor, Motala, Ekerö, Malmö och Göteborg.

Det är svårt att säga nu vilka som är favoriter. Det beror ju lite på hur laguppställningarna ser ut, men man får väl anta att storklubbarna KSSS och GKSS hör till favoriterna liksom Ekolns SK som blev tvåa förra året. Nykomlingarna JK Västerås och Cape Crow Yacht Club blir nog också att räkna med.

De två sörmländska klubbar som deltog förra året finns med även i år. Både Strängnäs SS och Oxelösunds SS klarade sig undan kvalet.
En nackdel för dessa två klubbar är att de inte har tillgång till båttypen J/70 utan får träna i andra båttyper. Strängnässeglarna har under våren fått låna en Melges 24 som de kört ett antal träningar med.
I Oxelösund har man seglat C55 vilket ju inte är så likt J/70.

Några nyheter i tävlingen är bland annat att det måste vara minst en kvinnlig respektive manlig seglare ombord på båten. Minst en i besättningen ska också vara under 25 år. Detta gör ju att det lär pusslas lite för att få ihop besättningarna. Besättningarna ska ju bestå av fyra personer och om jag minns rätt finns det ett maxtak på hur många personer som får användas totalt.

OxSS startar i helgen med Stefan Eriksson som rorsman och med Mårten Nordlund, Gustav Haglund och Alva Hiller som besättning.
Stefan och Mårten är rutinerade seglare med flera mästerskap i olika klasser. Alva Hiller seglar Laser Radial och Laser 4.7, och Gustav Haglund har tidigare seglat en hel del jolle i olika klasser.

Exakt hur Strängnäs sätter i hop sitt lag till helgen har jag inte koll på. Men i laget finns bland annat Anton Axling, Jonas Svensson, Pete Bamforth, Erik Lindahl och Johanna Hamrin.

Jag tror nog Sörmlandsklubbarna får det tufft. Når de mitten gör de det bra.

 

Mer om Allsvenskan >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.