Starta när du vill?

Starta när du vill…. I början av juni seglas regattan Sandhamn Open. I inbjudan kan man läsa i tidsprogrammet ”Valfri starttid..” på havsbanan. Ja, inom en viss gräns förståss, mellan 14:00 och 19:00.

Det är kanske inget helt nytt grepp. På Järna BKs tävling Folkpool Cup har man ett startfönster på 20 minuter (tror jag), och tanken där är ju att locka ut även de som normalt inte brukar vara med. Det blir ju ingen trängsel på linjen.
Samma idé har vi tagit till Sörmlandsregattan som seglas här i Trosa. Vi har dock kortat av startfönstret till 10 minuter.
I början var jag lite skeptisk, men efter att ha kört några år tycker jag att det funkar även för rutinerade seglare som oss. Det kommer ju in lite taktik och strategi. Ökar vinden under racet? Långsam båt startar sent för att slippa bli omkörd av större båtar, och naturligtvis, alltid starta före Hasse Lundén, för han släpper aldrig nån förbi sig.

Men på ovanstående race är det förhållandevis korta banor och man har hygglig koll på sina medtävlare. På Sandhamn Open är det kanske mindre kul om startfältet blir utspritt redan i starten med fem timmar. Det blir ju inte direkt enkelt för seglare och eventuella åskådare att följa racet. Och alla vet ju att man seglar effektivast om man har liknande båtar i närheten som man kan matcha mot.

Men kappsegling är roligast om alla startar samtidigt!


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Starta när du vill?

  1. 13 maj, 2016 at 19:27

    Jag tycker det är kul att det testas lite olika varianter. Läste en jämförelse med ÅFOR/Gotland Runt där de hade skärgårdsdelen och havsdelen kopplade via en mellantid. Där blev det fel eftersom några valde att vänta i slutet av skärgårdsdelen på mer vind. Skärgårdsdelen viktades så lågt att det inte gjorde något att man kom dåligt där utan bättre vind på havet var viktigare. Nu är det bara ett race och jag tror att alla kommer att bevaka väderprognosen och sen blir det att alla startar nästan samtidigt tidigt eller sent beroende på om vinden ska avta, vrida eller minska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.