SRS-mästerskap

För ett tag sedan, runt jul, blev det en diskussion om SRS och mästerskap på en seglares Facebook-sida. Frågan som drog i gång snacket var ”Har det förekommit att det seglats några nationella mästerskap/SM i SRS eller LYS som det hette tidigare?” Och sedan fortsatte det med ”Vore kul med ban-SM i SRS”.

Men visst har det seglats ”Mästerskap” i LYS tidigare. Riks-LYS tävlingarna började väl i Karlstad och på Vänern. Arkö Runt i Oxelösund var Riks-LYS Ost 1997 till 1999 och år 2000 arrangerades Riks-LYS Ost av Gryts SS. Jag tror SSF var inblandat i det. I ett gammalt OxSS-nytt läste jag ”Arkö Runt sanktionerat till Riks-LYS av SSF”.

Men visst skulle man väl kunna arrangera ett ”mästerskap” i SRS. Men ska det vara ett riktigt Svenskt Mästerskap måste det väl finnas ett klassförbund. Sådant har jag inte riktigt koll på dock.

Några FB-kommentarer noterade att det skulle vara kul med ban-segling, något som ju försvunnit helt på sina håll. Här i Sörmland seglades det bana både i Trosa, Södertälje och Nyköping på 80-talet. Skulle vi arrangera en bansegling i Trosa skulle det bli mycket få deltagare, i alla fall om man kör den som en lokal regatta. Det krävs nog ett bredare arrangemang, eller så får man segla i Stockholm där det finns bansegling bland annat på Baggensfjärden i form av Saltsjöbadsregattan.

Ett SRS-mästerskap skulle förståss arrangeras i eller i närheten av Stockholm. Varför inte i Nynäshamn som har bra vatten för både distans- och bansegling. Men arrangeras det på ostkusten lär inte västkustseglarna dyka upp, och tvärtom förståss. Men så är det ju ofta med segling. Jag skulle ju knappast lägga ner tid och pengar på att transportera mig till västkusten för att segla ett SRS-mästerskap. Skulle jag ha den lusten skulle jag välja Express-SM först.

Det knepiga är ju att det redan finns så mycket tävlingar i kalendern. Ett SRS-mästerksp skulle sannolikt få andra tävlingar att flytta i kalendern.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.