Barn- och ungdomssegling

seglarskola120614_1I höstas beslutade SSF om nya riktlinjer för barn- och ungdomssegling. Detta ska bland annat främja ett livslångt seglingsintresse, ge möjlighet till idrottslig allsidighet, anpassade seglingsaktiviteter sker efter barns utvecklingsnivå och att sänka insteget till segling som idrott, både tidsmässigt och kostnadsmässigt.

En åldersindelning införs där de upp till och med 12 år räknas som barn och de från 13 år räknas som ungdom.

Från 2017 gäller då följande:
 Kappseglingsverksamhet för barn ska planeras så resandet minimeras.
 Barn ska inte delta i nationella mästerskap.
 Nationell kappsegling som kräver kvalificering ska inte förekomma för barn.
 Rankinglistor ska inte förekomma för barn.
 Barn får inte tas ut till representationslag, landslag eller internationella mästerskap.
 Barn ska inte kappsegla internationellt.

När jag såg om det här första gången så blev jag lite fundersam, men efter att ha satt mig in lite mer så är jag nu lite mindre fundersam. Jag trodde ju att all tävling över huvud taget skulle strykas för barn. Jag tillhör ju de som inte tror att själva tävlandet är skadligt. Däremot har jag sett hur föräldrar hetsar sina barn, och kanske är det föräldranas ”fel” att det införs sådana här riktlinjer.

Jag har sett en del kommentarer på nätet, men inte så mycket som jag trodde skulle komma. Men detta är ju inget som SSF själva hittat på, utan riktlinjerna och barn- och ungdomsidrott kommer från början från RF, Riksidrottsförbundet.

Det som blir den stora skillnaden är väl mästerskapskvalen där barn inte får vara med. Som jag förstår får de delta på själva regattorna, men inte räknas in i kvalrankingen. Och inte heller får barn deltaga på SM.

”- Kappseglingsverksamhet för barn ska planeras så resandet minimeras.” Förr i tiden fanns här i Sörmland en Sörmlandscup med ett antal ingående regattor. Den är numera ersatt av Mälardalscupen, och därmed betydligt längre resor för vissa seglare. Det kanske är närmare för seglarna här i Östra Sörmland att segla i Stockholmsområdet än Örebro, Bråviken och Linköping. Det borde finnas fler lokala tävlingar, men det är väl lite upp till klubbarna att ordna sådana tävlingar.

”- Rankinglistor ska inte förekomma för barn.” Då får inte barnen vara med och segla kvällseglingar i klubben om de räknas samman i till exempel en onsdagscup då?

Jag tycker nog inte att ranking- och resultatlistor är så farligt. Värre är det med föräldrar som gapar, skriker och hetsar sina ungar. Jag har sett en del genom åren som tränare/ledare här i Trosa. Barn som helt ointresserade kommer till seglarskolan där föräldrarna skickar ner barnen för att de SKA lära sig segla. Föräldrar som åker runt i gummibåt på träningarna och skriker ”nu ska du fan segla unge, jag har betalt många tusen för att du ska segla”, samtidigt som ungen sitter i jollen och grinar.

Trosas jolletävling Lions Kanna kommer i alla fall att leva vidare, och efter förra året är jag inte heller orolig för deltagandet trots att tävlingen inte ingår i någon cup. ”Alla kan vara med!”.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.