Seglade båtar genom åren

Det har ju blivit en och annan seglad båttyp genom åren. Och med vissa båttyper finns också vissa minnen. Pappa köpte vår första båt våren 1971 (tror jag). En Karlskrona-Viggen med segelnummer 116 minns jag. 1977 såldes den och en Accent byggdes. Accenten, med segelnummer 372 fick namnet Qaramelle, efter som den var vit och röd som en polkagris. Stavningen med Q är förståss taget från vårat efternamn. Var det inte väldigt kallt vintern ’77? Jag minns att jag frös en hel del när jag hjälpte pappa att snickra ihop inredningen.
Efter Accenten byggde vi en Albin Alpha, i princip utan byggmanual då vi fick en av de första båtarna, nummer 26.
Alphan såldes och en X-95 (6177) köptes från Göteborg. Båten transporterades hem äventyrligt på lastbil i snöoväder i december 1989. Den resan är värd ett eget inlägg.
Efter några framgångsrika år på kappseglingsbanorna blev det sedan 1996 en Express och samtidigt under några år hade pappa och mamma en Albin 78 som ”cruisingbåt”.

Med Albin-Viggen finns ett kul minne. Det var min svensklärare på högstadiet som hade den. Jag lyckades övertala han att ta med några av mina kompisar och deltaga på klubbens kappsegling Notstickshällan Race. Jag var med nån sväng och agerade lite seglingslärare. När det sedan var dags för race va ju inte jag med, men en vadslagning skedde. Jag lovade att bjuda hela viggen-besättningen på glass om de lyckades med att INTE komma sist. Tävlingen startade med omvänd start med Viggen som långsammaste och första startande. Med en distans kvar till mål va de omseglade av alla båtar och det kändes som jag skulle slippa utgifterna med glassen, men…på vägen in mot mål, i jakten på vindpustar lyckades en blå S-30 smälla grund och viggenbesättningen jublade så det hördes över hela fjärden. Och jag blev några kronor fattigare.

Nedan följer en lista på alla båttyper, och jollar som jag seglat. Utan inbördes ordning. Förhoppningsvis blir det fler.

Karlskrona-Viggen
Albin-Viggen
Accent
Albin Alpha
Albin Cumulus
Albin 78
Optima 19 ?
Express
Birdie 32
Linjett 32
First 35s5
2.4 mR (Minitolva)
Comfort 30
X-95
X-102
X-35
Nicorette (Grand Mistral 80)
Elan 310
C55
Dehler 29 mk II
Aspect 40

Optimistjolle
Trissjolle
Topper
Rulle-jolle
E-jolle
Laser
470
Finnjolle
2krona

Och denna lista blir förhoppningsvis längre under åren fram över.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Seglade båtar genom åren

 1. 21 januari, 2016 at 08:49

  En imponerande lista av båtar du seglat. Jag är nyfiken på om det är någon/några du vurmar lite extra för och i så fall varför? Är det någon/några du möjligen var mindre nöjd med och i så fall av vilken anledning?

  • 21 januari, 2016 at 09:16

   Ska jag nämna någon favorit så är det förståss Expressen som vi nu seglat i 20 säsonger. Kul att segla. Förhållandevis enkel att hantera och ekonomisk.
   Och så måste jag förståss nämna X-95:an. Ganska lik Expressen i seglingsegenskaper och känsla tycker jag. Visserligen en IOR-båt med sina nackdelar. Men det är ju inte bara siffrorna på loggen som skapar känslan.

   Många av båtarna har jag bara seglat nån enstaka gång. Elan 310 i väldigt lätt vind, Aspect 40 på en timmes onsdagssegling…

   Optima 19 var något Baltiskt lågprisbygge med fällköl. Kändes ranglig och ostabil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.