• Seapilot 2star | Startgrupp 6

SP2s_grupp6_15

Startgrupp 6 har vi nu kommit fram till inför årets Seapilot 2star. Gruppen innehåller 12 båtar, och här finns kanske den säkraste favoriten av alla.
Calle Nyström och Fredrik Enander från Södertälje seglar Wasa 41 Aitutaki för åttonde gången, och deras resultatrad är imponerande jämn, och stark. Fyra vinster, varav en totalseger. Två andraplatser, och så en dnf. De har alltså aldrig varit sämre än tvåa när de tagit sig i mål. De är naturligtvis en given segerkandidat.

Det finns dock säker nån som kan utmana. Det finns ytterligare en Wasa 41 i gruppen i år, Point Loma. Men jag har svårt att se den kunna ge Aitutaki en match. Niklas och Stefan Hugosson har en viss anknytning till Trosa, tror jag. Niklas Hugosson har jag inte koll på, men Stefan Hugossons pappa var en gång i tiden medlem i Trosa Båtklubb har jag för mig. Och om Niklas är Stefans bror har jag ingen koll på.

Idelfix, Hanse 430e med Ulf Suhr och Leif Persson tror jag man ska hålla ett öga på. Ingen racer direkt, snarare tvärt om då Hansen klassar in som cruiser i SRS nya klassningssystem. Idelfix brukar dock seglas väl och har ofta goda resultat. Med lite flyt kan de nog utmana om en pallplats. Men de svaga vindarna är kanske inte båtens starka sida.

Shogun först i starten på ÅFOR för ett par år sedan.

Mumm 36 Shogun är däremot en riktig racer. Den knallgula båten seglas Janis och Kristoffer Straume, far och son?
Båda är duktiga seglare och har god erfarenhet, och de brukar ofta hålla sig högt upp i resultatlistorna.
Janis höll igång en hel del på 80- 90-talet tillsammans med Gunnar Straume (bror?). Bland annat seglade de väl Facil 30 med framgång. Kristoffer har jag sett i Expressklassen under några år.
Shogun borde dessutom trivas rätt bra i de vindar som väntas. En pallplats borde de kunna segla hem.

Arcona 400 är en fin båt som seglar bra. I grupp 6 startar två, Liv och Sinkadus. Båda kan säkert vara med och tampas om en medaljplats. Tror dock på en liten fördel för Liv dessa båtar emellan. Norrgård och Sjöström har visserligen två gruppvinster, men det var väl med en Dehler 36.

Tobias och Mattias Hemmingsson har goda placeringar tidigare. Men nu kommer de till start i en ny båt. Det brukar kunna ta lite tid att lära sig en ny båt, och en First 40.7 är ju betydligt större än en First 31.7. Men samtidigt har jag en känsla av att 40.7 är en bättre båt. De syns fortfarande relativt ofta högt upp i resultaten, så jag tycker vi ska hålla ett öga på Naomi.

Som vanligt har jag en del koll på vädret. Knappast något jag behöver skriva för er som ska deltaga i tävlingen. Ni har nog koll. Men ni andra…
Prognoserna varierar en del, men mest handlar det om vindar kring syd. Och det är inte många vindpilar som visar över fem m/s. Mest vind verkar det bli under måndagen, och minst vind på tisdag. Någon sajt visar på nordvästliga vindar mellan tisdag och onsdag.

Mitt topp-tre-tips: Aitutaki/Wasa 41 – Shogun/Mumm 36 – Liv/Arcona 400

Tippa gärna på din favorit:

Segrare Grupp 6?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.