• Askö Runt | Det här glömmer vi

17 båtar kom till start vilket får ses som rätt okej. Förra året ställdes ju tävlingen in. Dock tycker jag faktist det är lite få båtar från Södertäljeklubbarna. Nio av de 17 båtarna kommer från andra klubbar än Södertälje. Två av dessa från Nyköping. När orkar Södertäljeseglarna ta sig till Nyköping/Oxelösund för att segla? Jag tycker nog man bör tänka på sådant också och ställa upp för varandra och inte bara sig själv. På lördag seglas Arkö Runt. Anmäl er!

Väderprognoserna inför seglingen var lite varierande, men mest talade de om lätta vindar och någon regnskur, möjligen med åska. Ska man ha koll på vädret så räcker det inte med att kolla in ortsprognoserna på SMHI eller klart.se. Dessa är oftast helt förkastliga.
Både på Klart.se och SMHI finns kartor med mer översiktligt väder. Jag brukar även kolla in väderkartorna på SVT där man också kan få en bra överblick. Vindguru.cz och mittvaeder.se är ytterligare två sajter jag kollar. Dessutom har jag en gribfilsläsare i min iPad. Jag kan nog säga att vädret under lördagen blev som jag befarade. Riktigt skitväder, och helt fel vind för oss.

Klockan tolv skulle första start ske, men den avbröts av någon anledning. Jag tror att arrangören gjort samma misstag som flera av oss på banan. Tagit sikte på fel prick som startmärke. Det finns två röda prickar utanför Fifång södra och i banbeskrivningen står det beskrivet att startlinjen är belägen mellan en flaggboj och en röd prick vid ett 9,2 metersgrund. Jag tog snabbt sikte på flaggbojen och såg en röd prick som låg bra till. Efter att ”apan” kommit upp seglade Jazz förbi oss och Peter frågade om vi visste vilken prick som var startmärke. Då insåg jag att jag hade haft koll på fel prick. Troligen arrangören också, för flaggbojen flyttades ordentligt.

Dags för nytt startförsök. Min startklocka var förberedd på fyra minuter. Det är enklare att pricka fyran efter som man då har femman strax innan. Femminuterskottet smäller av och jag är beredd på fyran. Men inget skott kommer. Jag hör inget. Ingen hör nått. Troligen är det en ljudsignal som inte hörs ut till oss. Jag missar sedan även ettan totalt och när starten går är vi 50 60 meter efter. En av de sämsta starter vi gjort på länge. Tur att seglingen är så lång då.

Strax efter start.

I täten i vår klass ligger Rivalen från Nyköping, den nyblivne svenska mästaren Winny med Per Sandberg. Längre ner i lä ångar en First 35s5 på med någon form av code-segel. Det är bidevind, med lite släpp i skoten. Ingen höjdare med bara fock.
Men vi närmar oss i alla fall de mindre båtarna, Birdie 24 och Albin 78. Men på Albin 78 seglar trosagubbarna Jan Lindmark och Hasse Lundén. De vägrar att släppa oss i lovart. De lovar och lovar och stänker skitvind på oss. Jag bestämmer mig för att vi ska slå, trots att det inte är riktig kryss. Vi måste bort från dem. Ett kort slag österut.

Jag tror det var rätt. Väl ute i det fria tuggar vi sakta på och lämnar Birdien bakom oss. Passerar Albin 78 och även Comfort 30 som har ens stor genua. Vi tar in på den snabba nyköpingsbåten Jenny, en NF med Anders Roman.
Vinden tunnar ur ännu mer. Det blåser nog bara nån meter. Det vrider fram och tillbaka och spinnakrarna åker upp. Snart vrider det mot igen och spinnakrarna går ner. First 35s5, Leonis ångar på med sin gennaker. Perfekt i dessa vindar. Jag känner inte till denna båt. Trodde de var en båt som vi skulle hänga av rätt snabbt, men de leder klart vid första rundningen uppe vid Djupgrund. Rivalen och NFen är klart efter sedan följer First 32 Jazz och vi strax efter. Känns som vi är med trots den bedrövliga starten.
Framför oss mörknar det betänkligt och åskan mullrar på avstånd. Vi länsar mot Bokösundet och jag uppmanar alla ombord att vara på sin vakt. Pappa styr och Felix och jag trimmar seglen så gott det går. Vindarna kan ändras plötsligt när åskbyarna närmar sig.

Haveri på Winny.

Bakom ser vi de större båtarna komma med fina vindar. De hade betydligt bättre vind i starten än vi och de ser ut som detta blir ett storbåtsrace.
Åskan och regnet närmar sig. Leonis tappar lite till en början när det är läns, men naturligtvis vrider vinden och det blir halvvind ner mot Bokösundet. Och strax innan Julaftons fyr kommer regnet. Himlen öppnar sig och det blixtrar och dundrar här och där.
På Rivalen har man fått problem med spinn-fallet och för att rädda situationen tas storen ner och en gubbe hissas upp i masten, med åskan dundrande i närheten. Vi passerar Rivalen och tar sikte på Jazz och NFen strax framför.
Och äntligen får vi kryssa. I Bokösundet dessutom. Vad kan vara bättre för en Express än kryss i måttlig vind i Bokösundet. Men säg den glädje som varar…ett slag blev det så vred vinden runt till undanvind igen.
Första båt från stora klassen, Johan Karlssons fina Arcona 340 flyger förbi redan vid Julaftons fyr och försvinner i diset framför. De måste leda stort. De startade 20 minuter efter oss och är redan förbi.
Regnet ökar och trots att det är medvind hissar ingen båt spinnaker i Bokösundet. NFen hissar först när de är på väg ut på fjärden och uppenbarligen var det fler än vi som var osäkra på vad som skulle hända med vädret.

På morgonen hade jag skojat om att det skulle vara kul med lite regn så jag fick testa mitt nya regnställ. Men detta blev inget test. Jag var nu fullkomligt sjöblöt. Och jag tror inte mitt SLAM-ställ var sämre än något annat i detta fall. Både pappa och Felix var genomblöta. Efteråt fick jag veta att det kommit drygt 30 mm regn på två timmar. Det är nog torrdräkt som gäller vid sådant väder…

Ute på Hållsviken fick jag känslan av att vi hamnade i ett vindhål. Den snabba Arconan, NFen, First 35s5 och Jazz försvann långt fram och vi guppade på tillsammans med Rivalen en in bit bak. Bakom jagade Anders Karlsson med Comfort 30.

Vi styr vidare österut norr om Persö och åter blev det en fånig sträckbog med släppta skot. Perfekt för långa vattenlinjer och stora försegel. Men vi höll bra fart ändå tycker jag. Rivalen drog i från en aning och Comforten höll sig bakom. Vindstyrkan kom och gick och regnet började lätta. Solen sken ute vid Landsort, men in över land var det svart som natten.

Och så dog vinden helt...

Arconan rundade vid fyren Skvallran och styrde norr ut mot målet vid Fifång. First 35s5 Leonis, fortfarande med sin gennaker på peket höll andraplatsen i fältet. Dessa två var långt före och de gick inte längre att urskilja vilka båtar det var.
Även NFen och Jazz var en bra bit före oss, men strax innan fyren började vi ta in på Jazz och vid rundningen var vi plötsligt ikapp. Samtidigt var Rivalen plötsligt långt upp på Asköfjärden. Här måste det ha hänt saker med vinden. Vi hade ju nyss Rivalen strax framför oss?
Vinden dog och vi kryssade norrut i mycket lätt vind. Bakom kom Nisse Nyström med sin Facil 35 ångande lite för fort.
Vinden tunnade ut mer och till slut visade GPSen noll knop. Havet var spegelblankt. Längre bak såg det ut som några båtar hade en liten pust i alla fall. Alla kom nämligen i kapp oss, inklusive den lilla Birdie 24 och Albin 78 som vi nyss varit långt före.
Albin 78an var nog upp jämsides med oss innan vi åter fick lite fart. Det tog säkert över en timme att ta sig upp över Asköfjärden. Naturligtvis blev det ingen riktig kryss här heller. ett par slag vid Örudden, och sedan två slag vid mål när det kom en vindpust.

Vi var nära Jazz strax innan mål.

Vi tog oss över mållinjen strax efter halvfem. Jazz var ganska nära framför. Kanske kunde vi slå dem. De andra kunde vi nog glömma. Hela racet är bara att glömma.

Det enda som gick bra den här dagen var två gippar. Annars var allt mot oss. Väder, vind och motståndare.
Enligt en resultatlista som dök upp i min mailbox blev vi sist i våran startgrupp. First 35s5 Leonis med Ann Flynner Back vinner. Klart överaskande för mig, men samtidigt perfekt väder för en plan gennaker. Den satt uppe hela banan runt. Kul för dom. Men, resultatlistan som jag fick är fel. Det var räknat på fel SRS-tal på Firsten, och vid en snabb omräkning av mig blir det tajt. Jag säger inget för än jag ser den rätta listan. I mailet saknades målgångstider och seglad tid. Jag tyckte även andra resultat såg lite märkliga ut.

Familjen Back med Leonis.

Totalsegrare är, antar jag Johan Karlsson med Arcona 340 Tiki Minos.
Jag återkommer med en fullständig, och rätt lista.

Under tävlingen hände även en lite otäck olycka. I närheten av Hållvastö, strax innan Bokösund på Jose Paavolas First 35s5. I en mycket hastig vindkantring hamnar Thor Rölvåg bakom storskotet på något sätt samtidigt som en ofrivillig gipp inträffar. Thor kastas huvudlöst in i ruffskottet och slår huvudet i GPS-instrumentet. Han blir omedelbart medvetslös och blodet rinner ur örat berättar Jose Paavola.
De bryter förståss racet omedelbart och Fredrik Modal som är ombord och även sjöräddare tar hand om Thor medan de går in mot Trosa. Som jag förstår så möter de Kustbevakningen och får hjälp på Fågelöfjärden där två man kommer ombord och tittar till Thor som nu har vaknat till liv. Sjöräddningen tillkallas och är mycket snabbt på plats med sjukvårdspersonal.
Väl inne på sjukhuset konstateras en knäckt nack-kota, men ingen hjärnskakning. Och enligt uppgift ska Thor få lämna sjukhuset under söndagen.

Paavola berättar att trots att alla ombord var medvetna om att vinden kunde vända snabbt under åskvädret han de inte med. Det tog bara några sekunder och vinden vred 180 grader berättar Paavola. Han hade precis innan uppmanat sin besättning att vara på sin vakt.

Att segla i åska har sina risker. Efteråt känns det rätt självklart att ingen satte spinnaker i Bokösundet trots läns och inte mer än fyra-fem sekundmeters vind.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

5 comments for “• Askö Runt | Det här glömmer vi

 1. 17 augusti, 2014 at 12:24

  Kul berättelse och tur att det gick så pass bra för den skadade. Det känns tryggt att veta att SSRS finns så nära i Trosa och Arkösund om hjälpen behövs!
  Angående seglingen så låter det som klassiskt Nävekvarnsväder (Pingstregattan…). Det kunde vara mycket frustrerande men också underbart de gånger ”chansningar” gick hem ;-)

 2. Peter Wikström
  19 augusti, 2014 at 11:56

  Väl formulerat Niklas, trevlig läsning!
  Synd att det inte var lika trevligt på banan. Citerar Lennart: det är dagar som den här som gör att man uppskattar alla dom andra. Detta sagt sittandes under lösfotat storsegel som fungerar som tratt rakt ner i nacken.
  Undrar varför 355:an seglade i lilla klassen? Gränsen gick ju vid 1.14. Dom var anmälda utan undanvindssegel på 1.13x men tydligen ändrade dom sig. Märkligt. I min bok vann NF:en lilla klassen.
  Det lät riktigt läskigt det med Thor. Hoppas verkligen att allt är OK med honom.

  • 19 augusti, 2014 at 12:47

   Peter. Angående First 35s5 Leonis tror jag det var ett missförstånd mellan tävlingsarrangör och seglare. På anmälningsformuläret kunde man välja på med respektive utan spinnaker. Där borde det ha stått med eller utan undanvindssegel. Seglaren valde troligen alternativet ”utan spinnaker” då de ju faktiskt seglade utan spinnaker. SRS sattes utan undanvindssegel och då hamnade de i lilla klassen. Gennaker är ju dock ett undanvindssegel.

 3. Peter
  19 augusti, 2014 at 18:45

  Hon har bara ett undanvindssegel i mätbrevet. Om hon anmäler sig ”utan spinnaker” och ändå använder sitt enda undanvindssegel så är väl det inte helt OK? Vilket segel har hon tänkt sig använda om hon anmäler sig ”med spinnaker”?

  • 19 augusti, 2014 at 20:48

   Peter du har nog helt rätt. Nu är det ju kanske seglingsledningen som missat lite i infon. Man kan ju inte heller peka på allt tokigt man ser. Båtar som väger massor mer men djupgåendet det har inte ökat alls?
   Som f.d. NF seglare i 16 år är det t.ex. Jättelätt att konstatera att alla har angett fel költyp i mätbreven. Även de SRSv mätta?? NF har bulbköl annars så skulle inte båten funka. Tror knappast alla har bytt köl?
   Skepp o hoj!
   Stefan K

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.