• Seapilot 2star | Startgrupp 6

Startgrupp sex innehåller ”bara” 15 båtar. Av dessa 15 är sex ”rookies”. Av dessa finns en del heta aspiranter på pallplatserna. Framför allt Ithaka, Dehler 39 med Janne Orest och Oskar Hellbom. 2007 blev Janne tvåa på det danska Watski 2star tillsammans med Jonas Claesson. Förra året blev Ithaka och Jan Orest fyra på ÅF Offshore Race. Oskar Hellbom är också en rutinerad seglare, men syns inte så ofta i resultatlistorna. Bland annat brukar han finnas med på First 36.7 Pro4u som seglas av Patrik Forsgren.

X-35 Xperia med Claes Falk och segelmakaren Ulf Tjernberg (Doyle) kan nog vara med på ett hörn och slåss om pallplatserna. Xperia är inmätt med en lite mindre spinnaker samt ett mindre code-segel i stället för standard-SRS där det tillåts två spinnaker. Ett mindre code-segel passar säker bra på sträckan mot Landsort där det ser ut att bli en rätt tuff halvvind, och att ha en lite mindre spinnaker tror jag knappast är någon nackdel, speciellt när vindarna ser rätt friska ut. Short handed på havet är ju en helt annan sak än korta banseglingar i landnära farvatten som på X-35-cupen. Claes Falk och Xperia brukar i alla fall gå bäst på distansseglingarna och har visat att farten blir bättre och bättre.

Södertäljebåten Aitutaki med Calle Nyström och Fredrik Enander gör sitt sjunde 2star-race, och statistiken imponerar. Tre segrar och två andraplatser, och så en dnf 2012 när så många bröt i det hårda vädret. Calle och Fredrik seglar ju numera även Express, SWE 712 Qetar, med viss framgång. Att dett verkar bli friska vindar borde gynna den tunga Wasa-båten.

En annan som har rätt hygglig statistik är J/120 Euforia med Jonas Bergström och segelmakaren Björn Österberg (North Sails). Två segrar och två andraplatser på fem starter. Frågan är dock om vindriktningen är bra för en gennakerbåt? Antar dock att de tre gennakrarna är optimerade för ett race som detta, men jag tror ändå Jonas och Björn föredrar lite mer öppna bogar framför läns och kryss.

FoXy Lady på Arkö Runt 2013. Foto: Jim Qvarnström

Ytterligare en segelmakare finns med in denna startgrupp, Per Lindforss (Lindforss) som seglar Prima 38 Serendip tillsammans med sin bror Björn. Lindforss som vann Gotland Runt för några hår sedan har inte riktigt fått någon fullträff här i 2star-seglingarna, ännu. Motståndet är ju tufft, men blir vädret som prognoserna visar just nu borde det väl passa båten bra. Serendip är säkert med och slåss om pallplatserna.

Ytterligare en het båt är ju förståss IMX 40 FoXy Lady med Rickard Bergkvist och Lars Svanström. Trea förra året och seger det blåsiga året 2012. Frisk vind och kryss och läns passar väl IMX 40 bra. Men när man tittar på listan är det nog rätt många båtar som föredrar lite friskare vind framför lättvind.

En klar favorit till pallen har jag, men två till är svårt att välja av dessa…..

Tillslut blir mina tre favoriter i startgrupp sex följande: Wasa 41/Aitutaki – Dehler 39SQ/Ithaka – J/120/Euforia


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.