• Inför Hyundai Cup

På lördag är det dags för Hyundai Cup igen. Tävlingen samlade förra året runt 60 båtar. I år har deltagarantalet formligen rusat i höjden. 159 anmälda. Hur många som verkligen kommer till start är i skrivande stund oklart.
Klart är dock att den här typen av ”partyseglingar” lockar deltagare. Själv lockas jag inte av partyt i hamnen, utan av antalet deltagande båtar och ett trevligt arrangemang på själva seglingen. På Tango åker vi till och med hem och sover för att vara utvilade till start.

Banan som vi seglade 2012 var en av de roligare banor jag seglat. Mycket kryss och läns. Man såg hela tiden alla båtar från täten till svansen. Och start och mål i hamnen är perfekt. Publikvänligt och kort utsegling. Synd att vi inte kan göra nått liknande i Trosa.

Med 150 båtar på banan kommer det att bli trångt, även med jaktstart. Det kan vara en fördel för de mindre som får segla i fri vind till att börja med. Men vindprognosen säger, precis som i fjol, ökande vind. Fördel för de snabbare båtarna där. Segling är ju som bekant inte speciellt rättvist.

Duktiga seglare och favoriter finns det gott om..X-332:orna med förra årets vinnare Trixie förståss. Wasa 55:an Vindile, den alltid välseglade IT Advisor, Södertäljebåtarna Funny och Skidbladner. De flesta Bavariabåtar kan dock räknas bort. Här är det en hel del charterbåtar där festen prioriteras. Det är väl nykterhetskontroll under tävlingen på alla båtar från tio meter? ;-)

Tre Expresser kommer till start och det är alltid kul att få köra lite ”entyp”. Jag tror att det kan bli riktigt tajt mellan oss. Vi kör förståss för att bli bästa Express. Ikväll blir det bottenputs på Tango och igår fick hon ett nytt lätt spinnakerfall.
Ett annat mål för oss är att bli bästa Trosabåt. Fem deltagare representerar Trosa BK. Tuffaste motståndet där står Kjell Enbom för med sin Dehler 34 Rabalder.

Följer tävlingen gör man bäst på plats förståss. Start och mål ser man från första parket, nya vågbrytaren där båtarna bara är meter ifrån. Planerna säger också att det ska kommenteras från speaker. Vet dock inte hur det blir med det då den tilltänkta speakern är upptagen med annat.
På www.hyundaicup.se finns en ”play-kanal” där de tävlande kan ladda upp film via sina telefoner direkt under seglingen. Tyvärr har jag själv ingen modern telefon som min film får ni se nån dag efter racet.

Min egen statistiksida med anmälningar och tidigare resultat finns här >>>

Har ni några egna tips på vinnare? Kommentera gärna.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.