• ÅFOR | Kvällen innan start

Båtarna är på plats, besiktningarna är genomförda och skepparmötet är avklarat. Nu är det race!
Jag har varit i kontakt med några av deltagarna. Jesper, min bror, på X-35 Xperia skulle ladda med att sova hemma i egen säng. Vi pratade en hel del väder och det kändes som han såg fram mot det som syns på prognoserna just nu. Att segla halvvind är ju normalt inget man ser fram mot sa han, men nu har de ju ett helt nytt segel, en code zero och det ska bli mycket intressant att hissa den och jämföra fart mot andra båtar säger han.
Trosaseglaren Kjell Enbom på Dehler 34 DD Rabalder lät väldigt lugn. Allt var klart inför start. Besiktningen hade gått bra, men ett nedslag blev det då man tydligen ska ha kätting till ankaret. Så ett känt båttillbehörsföretag fick då äran att sälja lite kätting till Kjelle.
När det gäller vädret lätt Kjelle inte riktigt lika positiv som Jesper. Men vi i Trosa vet ju att Kjelle och hans besättning är rätt skarpa på lättvindssegling.
Kalle Hultman på Aspect 40 Styv lät även han rätt avslappnad. Allt var fixat och i ordning inför morgondagen., och de lovade att göra en snygg start så det blir fina bilder på Tangosailing. :-)

Jag hörde också att Team Räknäs, tävlingens minsta båt blev uttagna till kontrollmätning. Enligt uppgift fick de en hel del att pyssla med under eftermiddagen.

Under dagen har även ÅF Inshore Race genomförts och segrare blev i kölbåtsklassen Curt Gelin i sin träfolka Antigua. Flerskrovsklassen vanns av Fredrik Monfrio med Corsair 28 Spigg.

Resultat >>>

Väderprognoserna just nu tyder på sydliga vindar vid start, cirka 3 m/s. Under dagen kan de vrida mot sydost. Både Kalle Hultman och Jesper Qvarnström nämnde att det lär bli en hel del segelbyten på vägen ut mot Sandhamn.
Under natten ner mot Visby ser det ut att bli mycket svaga vindar av varierande riktning. Ett lågtryck passerar södra Gotland och på nord och västsidan av lågtrycket ser det ut att bli lätta vindar som sagt.
Fram mot tisdagen stabiliseras vinden från sydväst och ökar, kanske upp mot åtta nio meter.

Lätta vindar…kanske därför vissa båtar i doublehand-klassen i sista stund SRS-talet. Det har sina fördelar att ha två mätbrev tydligen.
Normalt är det ju inte tillåtet med ner än ett mätbrev i SRS. Men utöver det vanliga mätbrevet kan man ha ett shorthandedmätbrev. Och då kan man tydligen välja vilket man vill ha efter hur vädret ser ut. Något att fundera på för arrangörer och SRS-kommitté.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.