• Watski 2star | Startgrupp 5

Lördagkväll och vi närmar oss onsdagen med stormsteg. Och storm ser det knappast ut att bli enligt de väderkartor jag kollar på. Lite friska västvindar på onsdagen, som sedan avtar. På torsdag eftermiddag ser det rätt växlande ut.

Startgrupp fem ser för mig lite knepig ut. Det är en hel del seglare som jag inte har nån direkt koll på.  Och fyra lokala båtar från Södertäljeklubbarna, kanske. Wasa 410 Simbelmyne har jag satt i denna grupp. Arrangören har den i grupp sex. Men det är dock ingen båt som kommer att ha med täten att göra.

Faboulous, en Diva 35 av den nyare varianten, med Jan Hird och Thomas Larsson är anmälda för SBS, vilket jag dragit slutsatsen att det är Södertälje BS, men så kanske det inte är. Att Jan kan sälja båtar vet jag, då han är båtmäklare, men hur han är på att segla har jag dålig koll på. Och i SRS-mätbrevet tror jag båten bara har fock och gennaker, och det vinner man inte med på en sån här båt tror jag.

Skidbladner och Grand Place samt Crown 39an Evelina - Foto: Jim Q

Två Södertäljebåtar kvar då. Skidbladner, First 36.7 vann ju förra året i sin startgrupp. Men då var det Johnny Rickman som rattade. I år är det Johan Karlsson och Staffan Sjöström som håller i tamparna, och dessa herrar har jag inte alls koll på. Jag tror Johan seglat en del med Johnny tidigare. Mitt tips är att det inte blir nån framskjuten placering här.
En likadan båt, First 36.7 seglar Kjell Nilsson tillsammans med Göran Frick. Grand Plave heter båten och de blev nyligen trea i sin klass på Lidingö Runt. Förra året på Watski 2star blev det dock bara en elfte plats i gruppen, men på Gotland Runt har de hållit sig väl framme. Göran Frick har SM-guld i bland annat M30 och Rival 22, och på 70-80-talet var han framgångsrik på banorna med Wasabåtarna Ormgas och Fjäder. Kjell säger själv att han hoppas på måttliga vindar, och att de inte hunnit med fysträningen så bra i år. Skidbladner seglas av kompisar till Kjell och Göran så där lär det bli match. Målsättningen enligt Kjell är att vara riktigt bra med efter första etappen för då orkar man mentalt bättre på resten. Jag tror nog Grand Place kan vara med och slåss ganska högt upp. Fjärde femte plats kanske.

Anna Drougge och Martin Angsell är ju två rutinerade seglare, som sysslar med segling mest hela tiden. Båda tillbringar väl en del tid på North Sails. 2010 seglade Anna en Aspect 40 och var anmäld med den båten även i år. Varför det nu blir en A 31 i stället har jag inte koll på. Men Anna och Martin med den båten kan naturligtvis bli ett hot i täten, om det inte blåser för mycket. Letto di Pletto heter båten för övrigt.

Mithril – Foto: Jim Q

One Off-bygget Mithril från Västerås brukar vara en pålitlig medaljör. Tre år i rad på tredje plats. Henrik Borg och Pär Camitz har goda möjligheter att bli på pallen igen. Både Mithril och Letto di Pletto seglar med både gennaker och spinnaker vilket ju kan vara en fördel på sånna här långa race.
Tre J/105 finns med på startlistan. Dessa båtar är utrustade med enbart gennaker. Det kan ju vara smidigt då man slipper springa fram på däck och hantera spinnakerbomar. Jag känner ju igen namnen på alla tre besättningarna, eller delar av besättningarna i alla fall. Men brukar de placera sig så högt upp? Tror inte det. Joakim Langner är forskningschef på SMHI och borde då väl ha koll på vädret. Han här även seglat en del Express och så har han seglat med på Team Scandinavian Offshore som varit ute i världen och kört Fastnet och Sydney Hobart. Vet dock inte om Joakim var med just på dessa race dock. En annan som har seglat dessa race med just Scandinavian Offshore är Robert Sagulin på Linjett 37:an Merlin. Med sig har han Hans Guste som brukar segla på X-35:an Escape. Linjetter brukar ju gå fint så det kanske kan bli en pallplats här.

Bandido – Foto: Jim Q

Från Vättern och Motala kommer en som vi inte ska glömma bort. Bandido, en Mount Gay 30. En båt med gennaker, spinnaker samt vattenbarlast. Det tidigare tre Watski 2star-racen har Bandido inte riktigt nått fram till pallen, men kanske i år. Krister Gustavsson, men vem har han med sig?
Det här var nog den svåraste gruppen hittills.

Min topp-tre i denna klass ser ut så här: A31/Letto di Pletto – Mithril/One Off – Bandido/Mount Gay 30

Bloggar:  Mithrill – One Off

Bandido – Mount Gay 30

…två timmar tar det att skriva ett sånt här inlägg….


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “• Watski 2star | Startgrupp 5

  1. Per
    24 maj, 2011 at 10:25

    Janne Hirds Diva 35:a Fabulous tävlar nog för SKBS, dvs Skurusundets Båtsällskap i Nacka. SKBS-båten Abalone önskar alla W2S-deltagare lycka till!

  2. Peter Kross
    24 maj, 2011 at 21:42

    jag satsa på Västerås duon på Mithril.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.