• Watski 2star | Grupp 3

Så har vi kommit till startgrupp tre, och det börjar genast hetta till lite. Här vimlar det av raciga båtar med mätbrev. Apropå mätbrev så har det skett två förändringar i de föregående grupperna. I grupp ett har Scampin Lenetta SRS-mätbrev på 1,09. I grupp två har Mixern Mon Amie mätbrev, nu med spinn+genn och därmed 0,01 högre till 1,18. Att ha tillgång till både gennaker och spinnaker är en tillgång, speciellt på dessa lite längre race. Mon Amie kan bli att räkna med.

I mina startlistor som jag publicerar, som den ovan, har jag skrivit in de SRS-tal som det för tillfället finns mätbrev på. Därför så kan min lista skilja sig mot arrangörens. Jag har även tagit med den tredje decimalen i SRSv-talet. Fet stil på SRS-talet anger att mätbrev finns.

Många X-332:or även i år.

Så till grupp tre då. Här återfinns två båtar som ännu inte har fått sina mätbrev. Den ena, en Elan 310 lär nog inte få så mycket annorlunda SRS-tal mot de 1.23 som den är anmäld på. Däremot har jag ingen aning om vad en Nordship 360 kan få för SRS. Det står 1.23 i startlistan. Av de femton deltagarna i gruppen är sju stycken X-332. Risken/chansen är därmed ganska överhängande att en av dessa intar gukdpositionen på prispallen. X-båtar brukar av nån anledning placera sig bra. Dels beror det förståss på att båttypen vänder sig till seglare som gillar aktiv segling och därmed är det ofta ganska duktiga seglare. Sedan är det väl så att X-332 är en bra allround-båt. Den går bra i alla vindar. Tyresöbåten Prefix med Torbjörn Dahl och Christer Thörn har tidigare varit etta och fyra. Snekkja, också från Tyresö BK, med Henrik Andwinge och Peter Björkholm har alla tre tidigare år slutat tvåa. En tredje Tyresöbåt, Net1, eller Blåklucka som den heter med Mikael Ryking och Karl Ljungstedt blev trea 2009. Och så deltar ju Harald Axling och Lars Albert Ahlström med Axile. Harald blev tvåa ett år på ”Maran” så han kan han med. Minst en av dessa hamnar på pallen.
Men det finns fler som kan vinna. Bandyspelaren Jonas Claesson och Sandor Moldovan med Need Speed, en Humphreys 30 har ju bra erfarenhet av shorthandedsegling. Förra året blev det en tredjeplats för Västerviksseglarna. 2007 blev Jonas totalfyra i det danska Watski2star och om jag minns rätt blev han även fyra i Simrad OneStar som är en singelhand-segling.

Från Västerås kommer Dehler 33:an Dagmar med Marcus Österberg och Mikael Söder. De vann sin klass förra året och blev fyra 2009. Målsättningen i är lär vara klasseger och minst femma totalt. Det blir nog tufft, men även Dehlern är en bra allround-båt. En som absolut ska räknas som segerkandidat är La Dolce Vita, Finngulf 33:an som totalsegrade förra året. Pär Lindstedt har inlett årets säsong med att spika Lidingö Runt så han får finna sig i att bära ett tungt favoritskap. Och även Finngulfen verkar vara en båt som funkar i alla väder.
Coccodrillo, en Elan 310 kommer att seglas av Peder Lanefelt och Erik Lindsten. De har tidigare seglat First 31.7 och jag tror även han kört lite J/80 och Express. Peder och Erik grundade föresten Discshop 1999, och om inte det finns fler Peder Lanefelt så är han son till Susan Lanefelt. Mycket kan man finna på nätet … Men vinner W2sB gör de inte i år.

Ett antal Sörmländska båtar finns förståss även i denna klass. Förutom X-332:an Axile från Strängnäs deltar ytterligare två Strängnäsbåtar. Det är Abrazo, även det en X-332 med Ulf Tomner och Ulrika Bergström, och Grey’T, en Elan 340 med Kent Ackholt och Krister Larsson. Från Oxelösund deltar ytterligare en Elan 310, Ankan II med Hans och Berndt Lingqvist samt Burt Adolfsson och Ylva Lyander med en Nordship 360 med namnet Vojaganta. Burt och Ylva har tidigare deltagit med en Luffe 40 och slutat på en hygglig åttondeplats. Men kan man kappsegla med en Nordship? Är inte det en motorbåt med mast? ;-) Skämt o sido så här ju även denna typ av båt utvecklats mycket på senare år. Bekväma däckssalonger med med hyggligt välseglande skrov. Burt har för övrigt även seglat Express en gång i tiden, och om jag inte minns helt fel så har han totalsegrat i Arkö Runt nån gång, så segla kan han. Men jag räknar inte in Burt och Ylva som vinnarkandidater.

Jag sätter mina pengar på trion La Dolce Vita/Finngulf 33 – Snekkja/X-332 – Prefix/X-332

Bloggar: Dagmar – Dehler 33


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.