• Tango besegrad på Askö Runt

Strax före start lyste både solen och vinden med sin frånvaro. Vi befarande en lång dag på sjön. Senast vi seglade Askö Runt tog vi hand om första platsen. Nu skulle vi vinna igen!

När lilla klassen, LYS upp till 1.11 startade var det fortfarande mycket dåligt med vind. Vi gled över startlinjen i knappt två knop. Vinden ökande långsamt och stora klassen hade fin vind när de gav sig av.  Första ”storbåt” passerade oss redan innan rundning av fyren Skvallran. Calle Somp i Express SWE 467 och vi i Tango hade en intesiv kamp över Asköfjärden och vid rundningen av Skvallran var det Calle som var ett par båtländer före. På den följande bogen mot Persö tog vi oss förbi och när det sedan var dags att hissa spinnakern var vi fem-sex båtlängder före. Tyvärr kom ”storbåtarna” ivägen lite och täckte våran vind, därmed var Calle i kapp oss igen. De mindre båtarna i vår klass var en bra bit efter men ändå oroväckande nära. Färden fortsatte upp genom Bokösundet där Calle och vi turades om att vara först, men först ut vid Julafton var Tango. Det kändes bra, men båtarna i den större klassen hade en klar fördel på grund av den ökande vinden. Uppe vid pricken Djupgrund hade vi fortfarande Calle efter oss, och nu följde rena matchracingen. En lång fin kryss ner mot Fifång.  Vi missade lite i trimmet i början av kryssen, på grund av för lite segling i år. Calle närmade sig men var fortfarande bakom. När vi kom närmare den stora ön Fifong tyckte vi att det va sämre drag närmare ön varför vi gärna lät Calle segla in åt det hållet medan vi höll oss till öster. Calle var stundtals bara en båtlängd efter. halvägs ner på Fifångs ostsida blev vinden friare och vi bestämde oss för att nu hålla oss till väster om Calle då vinden långsamt vred mot väst. Det funkade till en början bra och vi möttes och tvingade dem att slå ut åt öster hela tiden… men tvåhundra meter före mål var de plötsligt före, knappt men tillräckligt för att passera före oss för babord! Det blev ytterligare ett antal korta slag, och vi knappade in igen, men inte tillräckligt. Calle tog målskottet, tio sekunder före oss. Men vann gjorde han inte. Klassvinnare blev som många gånger den lilla Sheriffen med Gunnar Hultman. Calle blev tvåa och, ja  vi blev faktist fyra. Nån knep tredje platsen med några futtiga sekunder.

Segrare i den stora klassen blev en Dehler 29 med Anders Mattsson som rorsman.

Sammanfattningsvis… vilket race! Vi gjorde ett bra race. Några missar på grund av för lite segling på senaste tiden. Och vinden kunde vi inte göra nått åt.

Grattis alla segrare och grattis Calle till en fin segling!

Resultat kommer inom kort på SBS hemsida.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.