• Struligt för Harald i Norge

Harald och Axile har kommit på plats i Norge. Men i Narvik där båten nu ligger har det gått troll i strul skulle man kunna säga.
Det var mycket information jag fick av Harald via telefon, men jag ska försöka skriva några rader.

Uppenbarligen är kranförarna i Narvik mer vana med att lyfta timmer än segelbåtsmaster, för när Axiles mast skulle lyftas av släpptes masten ner hårt i marken och diverse delar krossades. Lantärnor, antenner och andra detaljer. Det är en anledning till att det inte dykt upp så mycket bilder de senaste dagarna. Internetkontakten med omvärlden sitter ju i en antenn i masten.

Kajen som båten ligger vid ar kanske inte helt avsedd för mindre nöjesbåtar. Den är fyra meter hög och av betong. Det gungar ständingt då hela havet sveper in vid kajen och på det så är det även tidvatten.
Axile låg vid kajen, vattennivån hade sjunkit en del och när vågorna hävde upp och ner så fastnade mantåg och reling i underkanst av självabetongkajen. Vad jag förstog på Harald så böjdes mantågstöttor, relingslisten var av och det var även platsskador på skrovet.

När sedan harald skulle ta sig ner i båten med hjälp av en tre meter lång stege och en hamnarbetare. Stegen ställs ner i sittbrunnen på Axile, hamnarbetaren håller i stegen och Harald ska klättra ner. Men av Haralds vikt trycks båten ut från kajen och således når inte stegen längre upp till kajen. Harald faller ner i sittbrunnen och skadar knät. På akuten meddelar de att inget är brutet, utan det är ”bara” något med menisken. Ja, det kunde ju ha gått värre. Han kunde ha fallit på en winch, eller i vattnet och blivit klämd mellan båt och kaj.

Som jag förstog det hela hade båten nu flyttats till en bättre hamn, med låga bryggor. Harald hade med lite hjälp fått tag på någon händig person som skulle kunna fixa till skadorna på båten.

Harald och hans båt blir nu kvar några dagar i Narvik innan de seglar vidare till Bodø. Jag som trodde lastbilstransporten skulle gå direkt till Bodø, men så var visst inte fallet.

27 juni startar kappseglingen i Bodø som Harald ska deltaga på. Minns inte vad den hette, antecknade inte, men med Googles hjälp har jag i alla fall hittat ett race som det kan vara, Vestfjordseilasen.
Harald berättade att det brukar vara runt 70 till 80 deltagare, men på grund av det blåsiga och kalla vädret var det nu bara 30 anmälda.
Just nu var det inte många grader över noll där uppe i norr och värmaren går för fullt i båten. Bra med ordentlig värmare då!

Fler rapporter från Haralds äventyr lär komma!

 

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.