• Seapilot 2star | Startgrupp 1

SP2s_grupp1_15Nu har äntligen de preliminära startlistorna dykt upp för Seapilot 2star och jag kan börja min genomgång.

Det är sju startgrupper. I Visby är de dessutom delade i A, B respektive C, efter som det är tänkt att starterna ska ske innanför vågbrytarna.

I Startgrupp 1 är det 16 båtar. Tre Linjett 33 har kommit med här. Ytterligare en återfinns i grupp 2. Dessa båtar ska man alltid räkna med. Linjettbåtar seglar bra i de flesta väder och vindar. Jag tänker dock gå igenom favoriterna uppifrån enligt listan.

Den gamla One Off-båten Piano, designad Larsvall/Bergmark seglas av ett riktigt vinnarpar. Roffe ”Plåt” Erixon närmare 20 SM-guld i olika klasser. A22, Neppare och M22. Även Magnus Gustavsson har kammat hem en hel del medaljer genom åren.
För bara några dagar sedan tog de hem segern i Nyköpings kappsegling Örsbaken Doublehanded och den drgt 40 år gamla träbåten är snabb, speciellt på kryss.

Förra årets segrare, Norrköpingsbåten Marinaman.se med Per Dyberg Axbom och Peter Carstens måste förståss räknas till segerkandidaterna.
En båt som bröt förra året var OE 36an med det krångliga franska namnet Fleur des Neiges. Den seglas av Carl Johan Sagner och Fredrik Lange. Sagner startar för fjärde gången men Lange är rookie i dessa sammanhang, men en rutinerad seglare.
Blir det bra vind, och gärna en del kryss så tror jag detta ekipage är med i toppen. Fleur des Neiges ledde klassen rätt klart förra året när de tvingades bryta tävlingen.

Wild – Linjett 33

Och så är jag tillbaks bland Linjetterna. 33:an Wild, från Östertälje BK känner jag ju till mycket väl. De tävlar mycket här i Trosa där jag har min båt. Thomas Forslund och Christer Björk seglar numera alltid shorthanded, varför besvära sig med att jaga besättning när det går så bra ändå? Båten är också väl anpassad för just shorthanded med något mindre segel, och följdaktligen då mer lätthanterligt. Wild har två klass-segrar genom åren, och det är ju inte omöjligt med ytterligare en spik i år.

Det finns dock ytterligare båtar som kan vara med och slåss om pallplatserna. Expressen Base XS till exempel. Två rutinerade Expresseglare i form Av Thomas Ragnarsson och Bengt Jannsen. Båten är utrustad med gennaker vilket gör att den kan hänga med hyggligt även på lite öppna bogar. Annars är ju kryss och läns båtens favoritbogar.

Dehler 29 Citrus med Per Ovrén och Express-mästaren (2013) Victor Planting Bergloo bör man nog hålla ett öga på. De blev tvåa i SH-klassen på årets Lidingö Runt. En het utmanare till mina övriga favoriter.

Håll även ett öga på Facilen Hambo med rutinerade Nisse Nyström och rookien Martin Jättner. Även om Jättner är rookie här så har han stor erfarenhet a kappsegling då han i flera år seglat med den framgångsrika båten IT Advisor.

Jag tycker gruppen är rätt svårtippad. Av de 16 deltagarna har jag nog bara fem som jag räknar bort helt från pallen. Övriga elva finns med i mina beräkningar. Men jag ska försöka utse mina tre favoriter.

Mitt topp-tre-tips: Wild/Linjett 33 – Fleur des Neiges/OE 36 – Marinaman.se/Aphrodite 29

Tippa gärna på din favorit:

Segrare Grupp 1

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “• Seapilot 2star | Startgrupp 1

  1. 19 maj, 2015 at 18:28

    Här måste jag ju bara tro på båten jag ritade för 44 år sen. Och som dessutom är uppgraderad med en ny symmetrisk köl. Piano alltså!

    • 19 maj, 2015 at 18:30

      Den gick ju väldigt bra i lördags på Örsbaken Doublehanded. Både på kryssen och undanvinden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.