• Watski 2star | Startgrupp 3

Så har jag hunnit till startgrupp tre. 18 båtar och även har finns tre rookies. Arrangören har också fått in alla X-332 i samma grupp, men Dehler 34 DD hamnar i olika grupper. Det är väl så det blir när det fixas mätbrev och olika segelkonfigurationer hit och dit. Jag tycker dock man i möjligaste mån ska försöka få samma båttyper i samma klass.

Rookie-seglarna i denna grupp kan mycket väl vara med högt upp i resultatlistan. Omega 36 Mica till exempel som seglas av Linus Höök och Uffe Strömberg. Uffe sågs förra året segla en blå minitonnare, och nu har han en Alpha också. Linus Höök har seglat mycket M30 och bland annat vunnit Gullviverallyt tre gånger. Det ska bli intressant att se va de kan göra.

Oskarhamnsseglarna Hans Tove och Hans Södergren med Cayenne Thallassa vet jag inte så mycket om seglingsmässigt. Men båda sysslar med friidrott och Hans Tove är läkare. Båten seglar de med fock och gennaker. Det gör många, men blir det lätt vind kan det vara lite tunt med bara fock på en tung Cayenne.

Axile - X-332

Den tredje rookien är X-332 Inga G från Nyköping med Henric Lundblad och Henrik Landkvist. X-332or vet vi ju att de går bra i alla vindar och att Inga G kan gå fort har jag sett. De vann Arkö Runt för ett par år sedan och för nån vecka sedan blev de trea i tuff konkurrens på Trosas Höstsegling.  Tvåa då var en annan X-332 som också deltar i denna grupp, Axile med Harald Axling och Torbjörn Blomberg. Axling har kört Watski flera gånger och även Östersjömaran där han ett år blev tvåa. För Torbjörn är det debut. Det verkar i alla fall som de funkar bra ihop då de presterat bra resultat på de seglingar de kört tillsammans. Harald vann föresten Fastnet race 1997.

Tyresöbåten Snekkja, även det en X-332, med Henrik Andwinge och Peter Björkholm har kört alla Watski 2star. Sämsta placering är fyra i gruppen och senast blev det vinst. Snekkja är förståss en stor favorit i denna startgrupp.  Men jag tror Lady X kommer att utmana. Mikael Algvere och Per Lindell deltog förra året och ledde gruppen när de kom till Oskarshamn, men sedan bröt de, som många andra. Det är alltså stor risk för X-332-dominans här.
Men det finns andra som kan ge X-båtarna en match. Västerås-seglarna Marcus Österberg och Mikael Söder till exempel. De seglar en Dehler 33 med namnet Dagmar och har de gånger de tagit sig i mål placerat sig bra. 2011 räckte det till klass-seger. Det blir svårt, men jag brukar tro på dem och jag tror på dem i år också.
Dynamic 3000 Cloud Nine med Johan Söderström och Johan Tuvstedt räknar jag också med i toppen. De vann sin klass 2011, men fick bryta förra året. Cloud Nine är lite modifierad i rigg och segelplan. Fock och gennaker även här, och då gäller det väl att det inte blir kryss i svag vind. Riktigt lätt läns är väl inte heller att rekomendera. Gennaker och fock-konfiguration är förståss lätthanterligt.

I den här klassen fick också ett par kvinnliga seglare. Ylva Lyander seglar med Burt Adolfsson på Nordship 360 Vojaganta, en båt som hör hemma i Oxelösund. På Elan 37 Blue Wing seglar Lotta och Magnus Elfman. Av dessa två tror jag Vojaganta placerar sig bäst.

Ytterligare en X-332 måste jag nog nämna. Höll på att tappa bort den bland mina siffror. Net1 med Mikael Ryking har i år Kristian Hertzberg ombord. Ett bra team tror jag, och Net1 är utrustad med både gennaker och spinnaker. Mycket undanvind så kan det räcka långt.
Det där med segelkonfiguration är en hel vetenskap. Fler segel ger ju större valfrihet i olika vindar, men också högre mättal. Och man vet ju inte före start vad det blir för vind. Lite gambling kan det vara.

Mitt topp-tre-tips: Lady X/X-332 – Snekkja/X-332 – Dagmar/Dehler 33


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.