• Watski 2star | Startgrupp 7

Så har vi spurtat oss fram till den sista startgruppen. De stora båtarna som får jaga.  Frågan är om de små som startar redan klockan ett håller undan för de större båtarna. Det ska jag räkna på lite senare.

Aspect 40:an Perfect under Arkö Runt 2010.

Grupp sju består av tolv båtar av ganska skiftande karaktär. Slanka Aspect 40, den lilla kvicka M34 och så rymdskeppet B&R 38. Jag håller nog Aspect 40:orna som favoriter. De går förhållandevis bra på de flesta bogar. Nävekvarnsbåten Respect med Håkan Karlsson och Johan Eriksson vann gruppen förra året före Effect som då seglades av Björn Hägerman och Noel Barkelius. I år har Noel sällskap av Kent Wretman, båda är väl utsända av Gransegel för att sätta resultat och nog finns det goda chanser för en bra placering.  Noel seglar annars Farr 30, och i den vann han klassen på Gotland Runt 2011.

Blir det mycket sköna slörar kan den lilla häftiga franska M34:an speeda iväg på vågorna och utmana om täten. Blir det lätta vindar, och/eller mycket kryss tror jag M34:an får lite svårt.På M34:an seglar Anders Lewander, som på förra Volvo Ocean race seglade på Ericsson 3.

Dehler 41:an 4tyOne med Magnus Thorson och Matt Hogdson borde kunna hänga med bra. Matt har ju vunnit förr, då ombord på Finn-Gulf 33:an la Dolce Vita.  Även Johan Zellman och Bertil Janmark med Arcona 430:an Zelma vet hur det känns att vinna Watski 2star. De vann totalt 2008, då med en Arcona 400 med samma namn, men jag har en känsla av att det blir den modernare Dehler 41:an som drar det längsta strået dessa båtar emellan.

Per Lindforss med sin far Björn seglar för fjärde året med Pers Prima 38 Serendip. Serendip brukar hänga med bra, men har inte riktigt nått fram till prispallen, ännu. På Gotland Runt blev det däremot seger i klassen för några år sedan. Jag tror Prima 38:an behöver bra vind för att tuffa på ordentligt, och dagens prognoser visar inte riktigt på något blåsväder. Lindforssarna får nog finna sig i att hamna utanför prispallen i år också, tror jag.

En båt man skulle kunna skriva ett eget inlägg om är Jimmy Hellbergs senaste förvärv, Pac-Man, en 38-fotare signerad Bergström Ridder. Trots att båten ritades redan 1993 känns den riktigt modern med peke, gennaker och vattenbarlast. Den har också en fällköl som i nedfällt läge sticker hela 3 meter. Blir det bra vind, och då gärna lite undanvindar kan nog Pac-man hänga på.

För övrigt tycker jag denna klass känns lite jämnare än de övriga. Svårtippat. Men jag håller ändå Aspecterna som mina favoriter i denna grupp.

ToppTipset: Effect – Respect – 4tyOne

Nån som nu vågar sig på att tippa vem som vinner totalt? Kommentera gärna.

1 comment for “• Watski 2star | Startgrupp 7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.