• Watski 2star | Startgrupp 6

Aitutaki 2010 Foto: Jim Q

Startgrupp sex är en riktigt tuff grupp. Här finns förra årets totalsegrare Aitutaki, och totaltvåa Euforia. Här finns den nya Dufour 36:an med ett topp-team från North Sails.
Jag vet inte riktigt vilken av dessa tre team som är favorit. Wasa 41:an Aitutaki från Södertälje vann ju som sagt förra året. Calle Nyström och Fredrik Enander vill gärna ha långa öppna bogar, men det tror jag är något som även passar en J/120 med stor gennaker. På J/120:an Euforia seglar dessutom segelmakaren Björn Österberg, en lurig kille som kan segla det mesta som flyter. Björn har ju för övrigt varit inblandad i segeldesignen till Aitutaki.
Dufour 36:an Swetre har även de kopplingar till North Sails genom Anna Drougge och Martin Angsell. De vann väll sin klass på Lidingö Runt, och även denna båt vill väl gärna ha öppna bogar.

Bakom lurar några utmanare som framför allt kan bli farliga, om det blir lite mindre av halvvind och slörar.
Från vårt östra grannland kommer en Finn-Flyer 36 med Palle Eklund och Peter Lindroos. Dessa känner jag inte till så mycket om, men jag har en känsla av att detta team är en farlig utmanare. Palle har föresten kört Östersjömaran tidigare, 2007 och då slutade det med en silverplats. Vad jag förstår är dock Finn-Flyer 36:an VindUngen en helt ny båt, sjösatt för några veckor sedan.
Utmanare nummer två är Elan 410:an Take Off. Jörgen Wennberg och Johan Franck har tidigare två tredjeplatser i Watski 2star och teamet får bättre och bättre speed på båten.
Claes Falk och Jesper Qvarnström har tidigare två medaljplatser i racets historia. Då seglade de en X-95. Nu är det X-35 som gäller. Inte den optimala shorthand-båten kanske, och motståndet är hårt. Jag tror inte det lär räcka till seger, men blir det vindar för båten, kryss/läns i måttlig vind så kanske de kan vara med och slåss om nån medaljplats.
En båt som är värd att nämna är Bavarian Vejde. Ombord seglar Hanna Svensson som är tävlingens yngsta tjej. Kvinnliga seglare vimlar det ju inte av direkt. Jag tror det är sju tjejer på startlistan i år. Jag tror inte de har med toppen att göra, även om Anders Svensson är en mycket duktig seglare. Anders Svensson har ett förflutet i trosa Båtklubb så jag kommer förståss att följa dem noga.

En annan lokal (Nyköping) båt är Arcona 400 Xena med Jan Jakobsen och Stefan Kindeborg. Tidigare har de seglat Stefans Dehler 34, men till i år har de valt Jans Arcona. De har jobbat hårt hela vintern för att få Arconan i ”race mode” då den aldrig tidigare kappseglats. Jag tror inte de har med medaljplatserna att göra. Men kanske strax där bakom.

Om jag nu måste ta ut vem som vinner så går tipset till Bergström/Österberg med Euforia.

ToppTipset: Euforia – Aitutaki – Swetre

Bloggar:
Max Matthiessen – Elan 350
Xena – Arcona 400
Idelfix Too – Hanse 430
Take Off – Elan 410

1 comment for “• Watski 2star | Startgrupp 6

  1. Jesper
    28 maj, 2012 at 09:57

    Som vanligt… du tror aldrig på din bror… ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.