• Watski 2star | Startgrupp 4

Så har turen kommit till startgrupp fyra. Gruppen innehåller nu 17 båtar sedan Gotcha, First 36.7 skaffat mätbrev och därmed fått lite lägre mättal. Gotcha tillhör dock inte nån av mina favoriter. Kanske beror det på att jag inte har riktigt koll på denna båt. De har inte dltagit i Watski 2star förr. Däremot har Gotcha en bra placering på Gotland Runt 2011.

Jag tror det finns tre rätt klara favoriter i denna grupp. Om vi tar dem efter startlistan så är den ständige trean Mithril en av dessa. 33-fotaren från Västerås med Herik Borg och Per Camitz har faktist blivit trea i samtliga Watski 2star. I år har de slopat spinnakern och satsar bara på gennaker. Om det är ett vinnande koncept återstår att se. Det kan ju bero en hel del på vädret. När jag kollat grib-filerna så ser det ut att bli en hel del kryss, och då har man ju ingen nytta av en spinnaker.

En annan som måste räknas som favorit är den rutinerade Ulf Brännström. Han vet vad shorthanded handlar om, och så även hans kanadensiske besättningskollega Bruce Gailey. Båda har seglat ensamseglingen över Atlanten, Transat. Ett varv på Östersjön är väl en lätt match, eller? Nja sä lätt är det väl inte. Det finns en hel del duktiga seglare i startfältet, men jag tippar ändå Brändström/Gailey med Pacer 27:an paxton på topp-tre. Det som talar mot Pacern är väl om det blir mycket kryss. Den är kortast i klassen.

Skidbladner under Notstickshällan Race i Trosa. Foto: Patrick Fällman

Den tredje av mina favoriter är Södertäljebåten Skidbladner, en First 36.7 med Johan Karlsson och Johnny Rickman. Även här finns det rutin då de för ett par år sedan seglade över till England och körde Fastnet race. De brukar också ha bra fart på båten här hemma, även om det förra veckan gick lite sämre på Notstickshällan Race här i Trosa.

Det finns ju dock några till som kan blanda sig i toppstriden. Värmdö-seglarna Klas och Björn Beskow på båten Kaxe och Lars Rönnberg och Alex Ekberg på Arcona 340:an Grym rankar jag högt upp. Grym kör med fock och gennaker vilket just nu ser ut att passa fint. Alex har varit med förr, 2009 blev han tvåa med en Tarac 33.

ToppTipset: Mithril – Skidbladner – Paxton

Bloggar:
Mithril
Paxton

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.